Orkestar bez granica otvara BEMUS

Izvor: B92, 11.Okt.2012, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orkestar bez granica otvara BEMUS

Ovogodišnje Beogradske muzičke svečanosti, 44. Bemus, biće otvorene večeras, 11. oktobra, kada će na Velikoj sceni Sava centra nastupiti Orkestar bez granica (No Borders Orchestra - NBO).

Umetnička misija Orkestra bez granica, sastavljenog od muzičara s prostora nekadašnje Jugoslavije, zasnovana je na vrhunskom kvalitetu i prevazilaženju svih granica, a posebno onih koje sužavaju intelektualni i kreativni svet u kome obitavaju kultura i umetnost, navode organizatore. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

NBO nastupiće pod kreativnim vođstvom Premila Petrovića, a publika i muzičari biće zajedno na sceni Sava centra, kako bi podelili radost uživanja u umetničkoj kreaciji.

"Publika će moći da bira kako će da sluša koncert, da sedi, šeta, leži, bude u orkestru", izjavio je Tanjugu Petrović.

Orkestar će izvesti kompozicije Prokofjeva, Ajvza, Betovena i Kodalja. Solista je nagrađivan mladi nemački pijanista Hinrih Alpers.

Ovogodišnji Bemus i inauguracioni koncert NBO ansambla otvoriće Njegova ekselencija Vensan Dežer, ambasador EU u Srbiji, u svojstvu izaslanika komesara Štefana Filea, zatim Darko Brlek, predsednik Evropske asocijacije festivala i predsedavajući Odbora NBO, kao i eminentni umetnik, dirigent Bojan Suđić.

Na 44. Bemusu do 20. oktobra pod sloganom "Opsada Beograda" održaće se brojni koncerti u Kolarčevoj zadužbini, Kulturnom centru Beograda, Domu omladine, Bitef teatru, Ateljeu 212 i Skupštini grada.

Nakon svečanog otvaranja 44. Bemusa renomirani pijanista Aleksandar Madžar koji se iz Evrope uvek rado odaziva pozivu za nastup u rodnom Beogradu održaće solistički recital 13. oktobra u Kolarčevoj zadužbini na kome će izvesti svih šest Bahovih partita za klavir.

Jedna od najvećih zvezda festivala, slavni gitarista Pako de Lusija, po prvi put će svirati na Bemusu 18. oktobra u Sava centru. Ovog kultnog španskog gitaristu pre dve godine na istom mestu, u okviru Gitar art festivala, slušalo je četiri hiljade ljubitelja gitare.

Ovogodišnji festival zatvoriće Simfonijski orkestar RTS-a pod upravom svog umetničkog direktora i dirigenta Bojana Suđića koji će govorom u ime svih umetnika otvoriti 44. Bemus.

Detaljan program festivalam, kao i ostale informacije, možete pogledati OVDE.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BEZ GRANICA: Publika i orkestar zajedno na sceni otvorili 44. Bemus (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 12.Okt.2012, 02:01

Koncertom "Orkestra bez granica", sastavljenog od muzičara sa prostora bivše Jugoslavije, otvorene su ovogodišnje Beogradske muzičke svečanosti

Nastavak na Telegraf.rs...

Spritualnost i žestina

Izvor: Danas, 12.Okt.2012

Na sasvim posebno udešenoj sceni, u kovitlacu elektriciteta okupljenih, auditorijuma što titra generacijama i senzibilitetima, ugođaja kao na kakvoj neupoznatoj planeti, sunovraćeni u iščekujuća zvučna čudesa, konačno smo se sreli sa Orkestrom bez granica (No Borders Orchestra). Ansambl sačinjen...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.