Orkestar SNP-a na istorijskoj turneji u šest gradova Kine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2019, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orkestar SNP-a na istorijskoj turneji u šest gradova Kine

Sa šest velikih koncerata u šest kineskih gradova orkestar Srpskog narodnog pozorišta uz dirgenta, gosta iz Italije, Andreu Solinasa i solistkinju, sopran Evgeniju Jeremić, velikom turnejom, proslaviće novogodišnje praznike i izuzetno uspešan početak 159. sezone.

“Orkestar opera i uopšte opera prvi put posle dugog vremena ide na tako dugu i značajnu turneju. Poslednja takva bila je u Iraku u 1986. godine. Srpsko narodno pozorište, otvara se prema ogromnom kineskom tršistu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ovo je prva operska kuća iz naše zemlje koja se otvara ka Istočnom tržištu koje intezivno traži naše umetnike,” kaže direktor opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Na koncertnom program su neke od najpoznatijih Verdijevih arija, preko Štrausa sve do Čajkovskog i Kalmana.

“Izuzetno sam počastvovan što sam deo ove turneje. Zajedno sa neverovatnim orkestrom Srpskog narodnog pozorišta pokušaćemo na najlepši način da prenesemo sve lepote muzike i kulture ovih podneblja kroz Verdijev repertoar i Bečki valcer. U tom smislu ova uloga mi dolazi kao stvar prestiža i uz veliku odgovornost da sa publikom u Kini podelimo pasiju ka muzici,” objašnjava dirigent, maestro Andrea Solinas.

Orkestar Srpskog narodnog pozorišta posetiće šest gradova kineske provincije Šandong. Reč je o provinciji sa jednom planinom, jednom rekom i jednim svecem: Konfučijem, jer je to mesto rođenja ovog velikog filozofa. Pored toga, ministarstvo kulture i informisanja ima ostvarenu saradnju sa tom provincijom.

“Predstojeća novogodišnja turneja orkestra opera Srpskog narodnog pozorišta govori samo o činjenici koliko potencijal ima naš ansambl, a to su prepoznali naši prijatelji iz Kine. Izuzetno smo ponosni i radujemo se turneji pogotovo jer orkestar opera Srpskog narodnog pozorišta na taj način otvara svoja vrata ne samo Evrope, već i čitavom svetu. U odnosu na kvalitet koji poseduje i sjajne umetnike koji čine ansambl, Srpsko narodno pozorište će se tek u godinama pred nama mapirati na planetarnom polju i u velikom prostoru koji nam se nudi, a za to ima ima i punu podršku pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama,” objašnjava resorna pokrajinska sekretarka, Dragana Milošević.

Nakon velike turneje, planirana je i saradnja sa organizacijom “Dži pak” iz Bostona, to je asocijacija koja pomaže promovisanju mladih talenata. Planirano je da se uradi koprodukcija, Mocartovog “Don Đovanija” kao premijerna predstava, ne kao obnova već postojeće. U martu će biti aktuelna još jedna koprodukcija, sa gubernatorskim orkestrom Irkutske oblasti iz Rusije i njihovim horom. Plan je da se 24.marta održi koncert, Verdijev “Rekvijem”. To bi trebala da bude polazna tačka za dugotrajniju saradnju sa filharmonijom i horom Irkutske oblasti. Ono što je jedan od najvažnijih projekata za Operu u sledećem periodu je “Cross opera” koja sada ulazi u završnu fazu, premijere su 08.maja u Modeni, 15.maja u Lincu i 21.maja u Novom Sadu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.