Orenfajnd u Beogradu u maniru prekaljenih rokenrol majstora

Izvor: B92, 27.Sep.2019, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orenfajnd u Beogradu u maniru prekaljenih rokenrol majstora

Hard-rok grupa Orenfajnd (Ohrenfeindt) iz St. Paulija u Nemačkoj sinoć je nastupila u dvorani Ustanove kulture Vuk Karadžić, na manifestaciji "Evropski dan jezika", saopštili su organizatori.

Bend, koji predvodi basista i gitarista Kris Laut, svoj prvi koncert u Srbiji odsvirao je u energičnom raspoloženju. Nastup su otvorili zvucima motora sa razglasa, nakon čega se trio iskusnih muzičara pojavio na bini i pokazao zbog čega je dostigao izuzetnu popularnost širom zapadne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evrope.

U maniru prekaljenih rokenrol majstora, Orenfajnd su plenili čvrstim zvukom i scenskom harizmom, u čemu je prednjačio frontmen Kris Laut. Pevač i basista benda se prisutnima obraćao na srpskom, nemačkom i engleskom, konstatujući da je "muzika univerzalni jezik".

Trio je odsvirao presek hitova iz svoje karijere, evocirajući prepoznatljiv hard-rok zvuk koji je i danas planetarno popularan. "Biti deo ovakve manifestacije veoma je uzbudljivo, posebno nama jer sada nastupamo izvan Nemačke. Ovo jeste nešto drugačije jer ima dosta dece, horova i različitih žanrova, ali mi pratimo sve što se dešava i čini nam se dosta zanimljivim. Mnogo nam se dopada u Srbiji", izjavio je Laut neposredno pred koncert.

Orenfajnd postoje već 25 godina, a naročiti uspon dožvljavaju u 21. veku, kada dospevaju na visoka mesta nacionalnih radijskih lestvica. Za najbolji novi bend 2007. proglašeni su u izboru emisije "Rocko" radija Rockantene Bavarija, dok su završili na drugom mestu u izboru za najbolji nemački bend. Njihova bajkerska himna "Harley-luja" je jedina pesma otpevana na nemačkom koja se našla na CD sempleru objavljenom povodom stogodišnjice Harli Dejvidsona, uz inostrane zvezde poput Džudas Prists, UFO ili Doro. Kao svoje uzore ističu australijske hard-rok i metal legende AC/DC, a muziku benda odlikuju snažni gitarski rifovi i ritam sekcija, kao i hrapavi vokal Krisa Lauta. Evropski dan jezika tradicionalno se održava širom Starog kontinenta na ovaj datum, počev od 2001. godine. U saradnji sa EUNIC Srbija, EU cultural centers at your fingertips i uz pomoć i koordinaciju Yunus Emre Enstits - Beograd, u Beogradu je ovaj dan, 26. septembra, obeležen raznovrsnim programom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.