Optimisti, uprkos

Izvor: Blic, 03.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optimisti, uprkos

U Galerijskom prostoru prostoru Duvanske industrije Niš (DIN) koja je u sastavu „Philip Morris Internationala" večeras (20) je svečano otvaranje izložbe „Mladi 2009". Izloženi su odabrani radovi mladih stvaralaca pristigli na nacionalni konkurs „Niš art fondacije" (NAF) za mlade umetnike koji je upriličen četvrtu godinu zaredom.

Na konkursu je učestvovalo 836 umetnika mlađih od 35 godina iz cele Srbije, a žiri (Neda Arnerić, Olja Ivanjicki, Radovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Lale Đurić) odabrao je radove 51 autora - 52 slike i osam skulptura. Prilikom otvaranja izložbe biće proglašeni dobitnici prve (10.000 evra), druge (5.000 evra) i treće nagrade (3.000 evra). Izložba će nakon Niša biti upriličena u Beogradu (8. maj) i Novom Sadu (9. jun).

U izjavi za „Blic" Neda Arnerić kaže da „Niš art fondacija" prati karijere svojih laureata. „Velika je satisfakcija kad vidite da nagrađeni mladi umetnici napreduju, bivaju sve bolji. Zbog toga mislim da ovaj nacionalni konkurs, osim novčanog, nudi i duhovni stimulans."

Upitana za utiske o radovima pristiglim na ovogodišnji konkurs Neda Arnerić kaže: „Očigledno je da mlade likovne umetnike, bar one koji konkurišu, ne dodiruje preterano teško vreme u kom živimo. Svi su uglavnom okrenuti nekim svojim svetovima, otvorenim, možda začudnim ili me pomalo iznenađuje što nema tamnih raspoloženja; naprotiv, u većini radova provejava optimizam. I zaista je uzbudljivo koliko darovitog mladog sveta ima. Jedan od radova koji nije bio nagrađen, mada njegova autorka jeste kasnije za drugo delo, toliko me opčinio da sam ga kupila za kutak u mom domu.

Inače, pomalo me rastužuje činjenica da je stiglo vrlo malo skulptura, a i te koje su stigle su više na nivou nekakve dosetke."

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

„Mladi 2009“ u niškoj Galeriji DIN Filip Moris

Izvor: Danas, 02.Apr.2009, 21:37

U Galeriji DIN Filip Moris, večeras će biti otvarena izložba „Mladi 2009“, na kojoj će biti predstavljeni najbolji radovi pristigli na ovogodišnji nacionalni konkurs za mlade umetnike. Na izložbi će biti izložene 52 slike i osam skulptura, pedeset jednog mladog autora iz Srbije, koji su najbolje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.