Opet ukradeno Munkovo delo

Izvor: Vesti-online.com, 13.Nov.2009, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet ukradeno Munkovo delo

Litografija norveškog ekspresioniste Edvarda Munka "Istorija", čija je vrednost procenjena na skoro 240.000 evra, ukradena je iz jedne umetničke galerije u Oslu, saopštila je u petak policija.

Nepoznate osobe razbile su vitrinu u galeriji "Nyborg Kunst" 12. novembra uveče i ukrale vredno umetničko delo, objasnio je portparol policije Joern Joergensen.

Litografija "Istorija" otisnuta je u nekoliko primeraka, ali je jedino ukradeni komad rukom oslikao Edvard Munk >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << (1863-1944).

Zbog te pojedinosti, Munkov rad veličine 57x98 centrimetara, biće nemoguće prodati na tržištu umetničkih dela, smatraju stručnjaci.

Prethodnik ekspresionizma, Munk je poslednjih godina bio meta brojnih krađa. U avgustu 2004. njegova dva remek-dela, "Krik" i "Madona", ukupne vrijednosti 100 miliona dolara, ukrale su usred dana naoružane osobe sa maskama u Muzeju Munk u Oslu.

Deset godina ranije druga verzija "Krika" ukradena je u nacionalnoj galeriji u Oslu, na dan otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Lilehameru.

Sva ukradena dela ipak su pronađena.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.