Opet promenada u Kolarčevoj zadužbini

Izvor: Glas javnosti, 04.Sep.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet promenada u Kolarčevoj zadužbini

BEOGRAD - Novu sezonu promenadnih koncerata u Kolarčevoj zadužbini otvaraju mladi umetnici Jovana Radovanović, klavir i Filip Tomić, violončelo.

Kako je najavio Centar za muziku Kolarčeve zadužbine, ovo je prvi koncert u saradnji sa Univerzal bankom Beograd koja je novi generalni sponzor promenadnih koncerata.

Koncerti iz ovog ciklusa, tradicionalno dobro posećeni, počinju u 11 sati, uvek su nedeljom i ulaz je slobodan.

Na koncertnom programu su dela Ludviga >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << van Betovena, Riharda Štrausa i Roberta Šumana.

Mladi čelista Tomić(19) u svom rodnom gradu Kragujevcu u pripremni razred muzičke škole polazi sa četiri godine.

Nakon završene srednje muzičke škole, sa 15 godina odlazi u Moskvu gde naredne dve godine pohađa Akademski muzički koledž pri Moskovskom konzervatorijumu. Od 2009. je student Konzervatorijuma u Moskvi u klasi profesora Alekseja Seleznjova.

Tomić je pored brojnih nagrada na domaćim takmičenjima ostvario zapažene rezultate i na međunarodnim takmičenjima u Ukrajini, Austriji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Italiji.

Ove godine je održao brojne solističke koncerte: u Minhenu, Beču, Brnu, Pragu, kao prvonagrađeni na takmičenju American Protege učestvovao je na koncertu pobednika u Karnegi holu u Njujorku. Tokom leta nastupao je u Briselu, Parizu i Luksemburgu, kao i na festivalima "Dani muzike" u Herceg Novom i "Barski ljetopis" u Baru.

Pijanistkinja Radovanović (26) sa šest godina je počela muzičko obrazovanje u rodnom Kragujevcu.

Osvajala je nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu - prve nagrade na internacionalnim takmičenjima "Val Tidone Young Talents Competition" u Italiji 2000. godine, Gran pri u Ženevi iste godine", kao i prve nagrade na domaćim festivalima i republičkim takmičenjima, koje je osvojila kao solista i član kamernih ansambala.

Radovanovićeva je diplomirala 2007. godine na Nacionalnoj muzičkoj akademiji "Čajkovski" u Kijevu, u klasi eminentnog profesora Jurija Kota sa najvišim ocenama.

Na istoj akademiji je završila i postdiplomske studije a njen rad "Svite za klavir J. S. Baha i problemi interpretacije" proglašen je za jedan od najboljih i dobija preporuku stručne komisije Nacionalne muzičke akademije Ukrajine za upisivanje doktorskih studija na kojima je na trećoj godini.

Paralelno započinje pedagošku delatnost u rodnom gradu kao saradnik u nastavi na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu na odseku za klavir.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.