Operska pevačica Marija Jelić nagrađena ovacijama u Kini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2020, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Operska pevačica Marija Jelić nagrađena ovacijama u Kini

Mlada srpska operska pevačica Marija Jelić potvrdila je epitet perspektivnije umetnice kada je krajem prošle i početkom ove godine bila specijalni gost Sankt Petersburg Državnog Orkestra na velikoj turneji u Kini, gde je nagrađena ovacijama publike na unapred rasprodatim koncertima.

Muzički spektakli na najvećem tržištu sveta održani su u čak osam gradova, a sve se dešavalo pod dirigentskom palicom jednog od najznačajnijih kineskih dirigenata porekla iz Singapura, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << maestra Darel Anga.

Mariji je na sceni partner bio ruski tenor Sergej Bogoljubski, a koncerti su između ostalog održani u Donging teatru, Liniji teatru, Zenđijang teatru, Jičen teatru dok je završni koncert bio u Nacionalnoj biblioteci Pekinga, najznačajnijoj kulturnoj instituciji u Pekingu.

Pred velikim brojem uticajnih muzičkih kritičara i predstavnika konzervatorijuma, kao i brojnim predstavnicima vlade, Jelićeva je pobrala ovacije na otvorenoj sceni, ali i ušla u istoriju kao prva srpska pevačica koja je nastupila na ovakvoj turneji u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

"Završni koncert u Pekingu doživljavam nacionalnim uspehom. Opera povezuje i civiliziacije i kontinente kroz bajkovit način i stvara neraskidive veze. Kineski narod nas izuzetno poštuje i upoznat je sa relacijama Srbije i Kine koje su u zadnjim godinama na izuzetno visokom nivou. Srećna sam što sam imala priliku da sa jednim od najznačajnijih ruskih orkestara nastupam i sa maestrom koji diriguje u vodećim svetskim operskim kućama", kazala je Jelić.

Ona je zahvalila predstavnicima ambasade Srbije u Pekingu što su došli na koncert da joj pruže podršku.

"Nadam se će ovaj moj nastup u Pekingu, ali i drugim gradovima Kine, kao srpskog državljanina biti početak jedne dugoročne saradnje sa kineskim kulturnim institucijama", dodala je Jelić.

Naša operska pevačica dobila poziv da bude specijalni gost na turneji u Kini još jednom u toku 2020. godine, a osim toga pored predstava u našem Narodnom pozorištu očekuju je produkcije u Švajcarskoj, Moskvi, Sankt Petersburgu, Jermeniji, Azerbejdžanu, Berlinu, Hrvatskoj, Italiji.

Za oktobar je zakazan solistički koncert Marije Jelić u Karnegi Holu u Njujorku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.