Opere u maju u SNP-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2019, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opere u maju u SNP-u

Popularna scenska kantata Karmina burana biće izvedena poslednji put u ovoj sezoni u subotu, 4. maja na sceni "Jovan Đorđević" s početkom u 20 časova.

Stihovima "O, Fortuna, promenljiva više nego što je mesec mlad, katkad rasteš, katkad padaš, nosiš sreću ili jad", počinju profane pesme za soliste i hor, uz pratnju orkestra. Magijske slike Karmine burane u pokretu oživljava skoro 150 učesnika - operski solisti, članovi hora i baletskog ansambla SNP-a. Primarnu ulogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imaju stihovi iz 13. veka o proleću i ljubavi što daju životnu radost, a Karl Orf je prema tim stihovima 1937. godine komponovao veličanstvenu scensku kantatu u kojoj se ogledaju njegova sklonost ka upadljivim ritmičkim efektima. Ovu koreografski složenu muzičku predstavu, za koju već devet godina ne jenjava interesovanje publike, režirala je Sonja Vukićević, u koreografiji Lea Mujića, diriguje Mikica Jevtić, scenografiju je uradio Miodrag Tabački, kostime Mirjana Stojanović Maurič. U ulogama su operski solisti: Darija Olajoš Čizmić (Sopran), Igor Ksionžik (Tenor) i Vasa Stajkić (Bariton). Učestvuju: Mina Radović (Fortuna), solisti i ansambl Baleta, Hor i Orkestar Opere i deca Baletskog studija "Ludens" iz Novog Sada.

Povodom uskršnjih i prvomajskih praznika, ulaznice su u prodaji od 16. aprila na Biletarnici SNP-a po promotivnoj ceni od 200 dinara.

Trubadur, između ljubavi i osvete

Dva izvođenja, četvrtak, 9. maja i ponedeljak, 20. maja, scena "Jovan Đorđević", 19.00

Zasnovana na viteškoj drami „El Trovador" iz 1836. godine koju je napisao Španac Antonio Garsija Gutijeres, Tubadur je jedna od tri opere koje se smatraju vrhuncem Verdijeve umetnosti (uz Rigoleta i Travijatu). Trijumfovala već prve noći u Rimu i nakon premijere, 19. januara 1853, odmah je priznata kao remek-delo i u samo nekoliko godina izvedena je u mnogim evropskim i svetskim operskim središtima. U SNP-u je Trubadur bio prvi put izveden 1921, i docnije nije silazio sa našeg operskog repertoara: bilo je četiri premijere (1951, 1966, 1976, 2008) i tri obnove (1955, 1981, 2019).

Teme opsesije, osvete, rata i porodice prenose se kroz likove koji predstavljaju dramatične kontraste. Centralni lik - i onaj koji je izgleda privukao Verdija jeste lik Ciganke Acučene, čak je razmišljao da operu naslovi njenim imenom. Kompozitor je u to vreme ovladao romantičnom i belkantskom tradicijom, uvrstio je vatrene likove, ekstremne dramske situacije i virtuozne zahteve prema pevačima, zaplet, muziku koja je transcendentna pa se opera i danas svuda u svetu sa velikim uspehom izvodi. U drugom činu je čuveni hor Cigana koji je postao jedan od najpoznatijih odlomaka u operskom repertoaru. Trubadur ima koncentriranu emocionalnu napetost koja traje tokom čitavog izvođenja, uz neverovatno bogatstvo melodike, što je ovom delu osiguralo trijumf i fantastičan je primer kako se melodijom mogu pojačati karakteri likova. Grof Luna i Leonora imaju upravo aristokratsku finoću linije, što odaje njihovo poreklo, iz Acučeninih arija izbijaju životni pokretači - ljubav prema sinu i želja da osveti svoju majku, dok je trubadur Manriko rastrzan između ljubavi prema Leonori, želje da oslobodi zarobljenu majku i da se osveti Grofu Luni.

Diriguje Željka Milanović, u ulogama su: Svitlana Dekar (9.5) / Danijela Jovanović (20.5) kao Leonora, dvorska dama, Janko Sinadinović, k.g. NP Beograd (9.5) / Aleksandar Saša Petrović (20.5) kao Manriko, trubadur, Violeta Srećković (9. 5) / Marina Pavlović Barać (20.5) kao Acučena, stara Ciganka, u ulozi Grofa Lune je Željko R. Andrić, Ferando, zapovednik Luninih vojnika Goran Krneta (9.5) / Strahinja Đokić, k.g. (20.5), Maja Andrić kao Ines, Igor Ksionžik kao Ruiz, Vladimir Zorjan kao Stari Ciganin, Aleksandar Tolimir kao Glasnik. Učestvuju Hor i Orkestar Opere SNP-a.

Seviljski berberin, prvi put u sezoni

Četvrtak, 16. maja, scena "Jovan Đorđević", 19.00

Kao trijumf Rosinijevog genija (komponovao ga je za trinaest dana), Seviljski berberin je najbriljantniji ali i poslednji izdanak opere bufo. Radost muziciranja glavna je odlika njegovog stila i misao vodilja u njegovom stvaralaštvu. Kao nadaren kompozitor i entuzijasta koji je stvorio sopstveni stil, Rosini se okušao na svim područjima, od opere do sakralne muzike i instrumentalnih kompozicija, osetivši puls vremena, svoje najpoznatije i najizvođenije delo, ispunio je neangažovanim veseljem, jednostavnom melodijom, komičnim sadržajem i likovima, majstorski ocrtani i tako karakteristični da postaju gotovo simboli. Rozina je prkosna i odlučna, berberin Figaro je lukav i vešt, grof Almaviva zaljubljen je u lepu Rozinu, stari doktor Bartolo nadmen i rešen da oženi Rozinu, Don Bazilio je sklon spletkarenju. Libreto je napisao Čezare Sterbini, prema istoimenoj komediji Pjera Ogistena Karona de Bomaršea.

Nakon skoro godinu i po dana od poslednjeg izvođenja (decembar 2017), Seviljski berberin će biti izveden prvi put u ovoj sezoni u četvrtak, 16. maja, na velikoj sceni s početkom u 19 časova. Režiju potpisuje Ivica Klemenc, scenografiju Dalibor Tobdžić, kostimografiju Mirjana Stojanović Maurič. Dirigent je Aleksandar Kojić, Hor je pripremila Vesna Kesić Krsmanović, a u ulogama su solisti: Saša Štulić (Grof Almaviva), Nebojša Babić (Bartolo), Jelena Končar (Rozina), Vasa Stajkić (Figaro), Goran Krneta (Bazilio), Verica Pejić (Berta), Branislav Stankov (Fjorelo). Učestvuju članovi muškog Hora i Orkestar Opere SNP-a.

Seviljski berberin biće izveden 29. juna na Letnjoj pozornici na Paliću, više o gostovanju na: https://www.snp.org.rs/?p=21457

Ulaznice su u prodaji na Biletarnici SNP-a i važe redovni popusti (za Trubadura i Seviljskog berberina).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.