Opasna nebriga za našu planetu

Izvor: Blic, 12.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasna nebriga za našu planetu

Na sceni je svih devet igrača, koreograf i reditelj Džo Alegado iz gledališta budno motri na svaki njihov pokret, kad zatreba izađe na scenu da pokaže kako neki pokret treba izvesti.

„Danice, uradi to ovako, a muzika treba da krene na tvoj drugi korak; Šone, gde si, tvoj korak treba da bude duži... evo ovako to treba da izgleda", objašnjava Alegado. Američki koreograf, bez obzira na svoje 54 godine, uspeva da pokazno izvede i najkomplikovanije pokrete, uostalom - još >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je aktivan i kao igrač.


Plesači su u kostimima, preovlađuju crna i i nijanse plave, upijaju svaku reč koreografa, vidi se i iz poslednjeg reda da im je jako stalo da sve bude potaman... U toku je proba baleta „Zemlja" u koreografiji i režiji Džoa Alegada, Teksašanina indijanskog porekla. Premijera je zakazana za danas, 12. februara, u 19.30. Ovo je, inače, prvi Alegadov celovečernji balet u Beogradu, i očekivanja su zaista velika.

Šta Alegado želi da poruči predstavom „Zemlja"? Čime je bio inspirisan? Kaže da ništa ne poručuje, ali da želi da skrene pažnju na nebrigu prema planeti Zemlji, koju čovek svojom bahatošću kontinuirano i sve ozbiljnije ugrožava. A o inspiraciji kaže:

„Inspiraciju pronalazim u svemu što sam do sada proživeo, u međuljudskim odnosima koje sam imao sa članovima svoje porodice, naročito sa majkom i sestrom. Rastao sam okružen jakim ženama, što smatram velikom privilegijom. Nedavno mi je majka preminula, pa je u izvesnom smislu 'Zemlja’ posvećena i njoj."

Alegado je birao i muziku i na našu molbu da kaže nešto o autorima kompozicija, samo je odmahnuo rukom, smatrajući da to i nije toliko važno. Izbor je sačinio iz sopstvene muzičke kolekcije, misli da muziku čine kompozicije 14 autora, te da ih je birao imajući, naravno, u vidu i koreografiju, ali i njihovo samostalno funkcionisanje.

Džo Alegado je u dugoj igračkoj karijeri nastupao u značajnim trupama; da navedemo samo Balet Hispaniko iz Njujorka, trupe Alvina Ejlija (koju čine samo obojeni plesači) i u trupu čuvenog Hosea Limona. Sada se bavi koreografijom i pedagogijom, naročito u Evropi. Negove predstave se izvode širom sveta. Živi i radi u Beču.

„Najviše boravim u prestonici Austrije iz dva razloga. Prvo, to je zemlja gde sam pre tačno 24 godine prvi put počeo da radim u Evropi. Drugi je razlog što u Beču predajem u baletskoj školi, ali i spremam sa asistentkinjom i životnom saputnicom Katarinom Vinijeskovom predstave. Još uvek aktivno igram, tako da smo Katarina i ja prošle godine premijerno izveli 'Duet’ u Španiji, a potom i širom Evrope."

Naši igrači u Pozorištu na Terazijama s velikim entuzijazmom prihvataju Limonovu igračku tehniku koju Alegado forsira.

Prisustvovali smo sceni kada Alegado kaže Danici Arapović: „Hajde sad da vidimo onaj 'gran žte’ (veliko skok) na Limonov način". Danica ga sjajno izvede i biva nagrađena širokim Alegadovim osmehom.

Slavni koreograf posebno ističe značaj svog boravka u trupi Hosea Limona.

„Svašta sam naučio u trupi Hosea Limona; naučio sam novu filozofiju i tehniku igre, naučio sam kako mogu da promenim sebe; u stvari - ne kako mogu da promenim sebe, već kako da pronađem sebe i postanem sam sebi blizak. Moj savet mladim igračima glasi: budite zagledani u sebe, zavirite u svoju unutrašnjost, trudite se da budete prava ljudska bića. Za umetnika je najvažnije da nauči da pokaže osećanja, jer tehnika, ma kako dobra bila, ne znači ništa ako publika ostane hladna."

Budući da je ovo njegov drugi boravak u Beogradu, pitali smo Alegada kako mu se čini srpski glavni grad:

„Nemam vremena za obilaske grada. Moj život se ovih dana svodi na relaciju stan-pozorište-restoran. Hajde da najpre uradimo dobro ovu predstavu, voleo bih da ona uzbudi sve koji je budu videli. Neka posle toga Beograd uzbudi mene."

Premijera „Zemlje"

Za baletsku predstavu „Zemlja" libreto, režiju i koreografiju potpisao je Džo Alegado, kostimograf je Jelena Malešević, ideju za scenografiju dala je Pia Jaros. Igraju: Danica Arapović, Milan Gromilić, Tamara Martinović, Elena Vesković, Uroš Petronijević, Katarina Čanković (u alternaciji sa Ninom Krluč), Iva Petrović, Nebojša Gromilić, Nemanja Naumoski (Igor Naumoski). Premijera je večeras (19,30) u Pozorištu na Terazijama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.