Ono što je ovaj tata uradio za svoju autističnu ćerku je vredno divljenja (FOTO)

Izvor: BKTV News, 04.Dec.2017, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ono što je ovaj tata uradio za svoju autističnu ćerku je vredno divljenja (FOTO)

Divno!

Poznati makedonski umetnik, slikar, grafičar i dizajner, Zoran Kardula nije mogao da smisli lepši poklon za svoju autističnu ćerku Erato Kardula ( 11 ). On je upotrebio 47 reči koje je izmislila i koje izgovara njegova njegova ćerkica, i od njih je stvorio knjigu.

Pošto su te reči razumljive samo maloj Erati, njenom ocu Zoranu i majci Dominiki, umetnik ih je preveo na 19 jezika, a njene reči objavljene u knjizi je ukrasio sa 47 ilustracija stvorenih od >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << 33 kreativnih ljudi.

Knjiga se zove "Guš i Bac". To je skraćenica makedonskih reči "gušni" ( zagrli ) i "baci" ( poljubi ), a promovisana je sinoć u Skoplju povodom obeležavanja 3. decembra, međunarodnog dana osoba ometenih u razvoju.

Otac male devojčice kaže da je cilj knjige "Guš i Bac" da se podigne svest o autizmu i integracija osoba i dece sa ovakvim stanjem u društvo.

"Erato je slabo verbalna. Ima reči koje ume jasno da izgovori, ali i takvih koje su samo njene. Lako izgovara reči kada su odvojene na slogove, a kada treba da ih spoji, te reči izgvara po svome. Reči koje ona izgovara su uvek iste i namenske. Priželjkujem da možemo da razgovaramo sa njom, ali tada bi ona trebala da uđe u naš svet za kojim sam sigurna da nije srećniji od njenog", kaže Dominika Kardula, majka male Erato.

Ona objašnjava da je za njih, kao roditelje, traumatičnji bio polazak u redovnu osnovnu školu njihove ćerkice, nego saznanje da ima autizam. Iako se obrazovni sistem deklarativno zalaže za inkluziju ( pravo sve dece na obrazovanje ) osoba sa posebnim obrazovnim potrebama, u praksi je nešto sasvim drugo, a sa tim se upravo suočila porodica Kardula.

"Pokazalo se da od inkluzije nema ni 'I'. U tom periodu od jedne godine, iz škole nisu ništa učinili da obezbede odgovarajući kadar za pomoć. Koliko god je postojala volja kod personala i nastavnika, nisu u tome uspeli", kaže Dominika Kardula.

Ona dodaje da su deca brzo prihvatila Erato, ali ne i neki roditelji, koji nisu hteli da dete sa autizmom uči sa njihovom decom jer su smatrali da remeti celo odelenje.

Upravo zbog ovih problema, otac male Erato, Zoran Kardula je sastavio knjigu "Guš i Bac" da bi se bar malo podigla svest o autizmu.

Reči Erato su zvuk njenog unutrašnjeg sveta. Meni zvuče znatiželjno, optimistički, toplo... Erato kaže "bibivi", a mi "bombone". Erato kaže "sita", a mi "cedevita". Ona kaže "kapi", a mi "pukanke" ( popkorn )... Možda Erato "naše" reči unosi u svoj svet, pretvara ih u svoj jezik koji joj je udobniji, orgovarajućiji, zvučniji, smatra filolog Vesna Kostovska.

Novinar i publicista Branko Tričkovski kaže da je Zoran Kardula uspeo da se oslobodi blefa i umišljenosti sebe kao umetnika.

"On i njegovo delo su čista uzvišenost, izraz koji je iznad uobičajene predstave o slobodi, druga orbita naših razumevanja o sebi. Erato je bombona koja ruši monopol naše mentalne matematike. Zajedno sa knjigom, izložbama, slikama, grafikama, sa filozofijom života, to bi moglo da bude nova religija – kardulizam", nadahnuto je izjavio Tričkovski.

Tokom promocije, prodavala se knjiga "Guš i Bac", ilustracije, razglednice i bedževi, a sav prikupljeni novac će biti upotrebljen za rad sa defektologom i logopedom za onu decu sa autizmom čiji roditelji za to nemaju dovoljno sredstava.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.