Izvor: Blic, 29.Okt.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

One dolaze

One dolaze

Klavirski trio 'Azuro', koji sve više osvaja koncertne podijume u zemlji i inostranstvu, nastupiće na koncertu u Beogradu, 5. decembra, u organizaciji Bečke akademije i pod pokroviteljstvom 'Simensa', gde će izvesti Dvoržakov 'Dumki trio'.

Kamerni ansambl, osnovan pre dve godine, čije su muziciranje, nedavno, čuli Kragujevčani i Beograđani, čine postdiplomac violinistkinja Selena Stanković, apsolvent violončela Katarina Stanković i diplomirana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pijanistkinja Dana Džudović. Uglavnom sviraju klasične programe, a najviše vole romantičare. Uskoro će se, kako kažu, posvetiti Šubertu...

Da je reč o ozbiljnom sastavu, svedoče mnoge dobijene prestižne nagrade. Trio je još maja 2001. godine osvojio prvu nagradu na Medunarodnom takmičenju 'Petar Konjović' u Beogradu, da bi iste godine učestvovao i na Internacionalnoj akademiji koja se održava u okviru bečke Akademije, na kursu kamerne muzike, u klasi prof. Marjana Lopšanskog, češkog pijaniste. Stipendiju za ovo usavršavanje, tri devojke iz Beograda dobijaju već treću godinu za redom, a bečka Akademija uputila im je i poziv za Hajdnovo takmičenje, marta 2004. godine. Prošle godine zastupale su Jugoslaviju na koncertu centralnoevropskih umetnika u Beogradu. Zahvaljujući podršci Skupštine grada Beograda, iskustvo su stekle i u radu sa profesorom Milošom Mlinikom, slovenačkim violončelistom, 2003. godine održavši u Piranu dva koncerta.

'Kod nas se i dalje malo ljudi bavi kamernom muzikom, koja je pogodna za muzičko i uopšte lično razvijanje. Nas tri, i pored kurseva u Evropi koje smo pohađale, želimo da odemo, kao trio, na jedno pravo usavršavanje u inostranstvo', kaže za 'Blic' Dana Džudović.

Članice trija 'Azuro' uglavnom vežbaju kod kuće, a uskoro će to činiti i u Narodnom pozorištu. Mlade muzičarke se o svom sastavu brinu same, a na pitanje – kako na FMU gledaju na njihov rad s obzirom na to da su još vezane za školu, Džudovićeva odgovara: 'Ne baš blagonaklono, ali i pored toga, mi opstajemo.' Lj. Jelisavac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.