On je svojim pesmama ispisao istoriju zlatnim slovima, a danas slavimo njegov rođendan

Izvor: Vesti-online.com, 21.Mar.2019, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

On je svojim pesmama ispisao istoriju zlatnim slovima, a danas slavimo njegov rođendan

Johan Sebastijan Bah je bio nemački barokni kompozitor i jedan je od najznačajnih imena svetske klasične muzike.

Bah je rođen u Ajzenahu 21. marta 1685. godine. Cela njegova porodica je bila muzički nadarena i nastupala na dvorovima. Njegov otac je bio Johan Ambrozijus Bah, poznati muzičar. Bah je veoma rano ostao bez majke Marije Elizabete Lemerhirt.

Bio je veoma talentovan i posedovao je odličan sluh. Interesovale su ga kompozicije velikih kompozitora i često >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bi prepisivao njihova dela.

Pored muzike, bio je zainteresovan za retoriku i latinski jezik.

U Milhauzenu je napisao prvu kantatu, uvod u liturgiju, a za života je napisao više od 300 kantata.

Bah se oženio svojom rođakom Marijom Barbarom 1707. godine. Ona je bila sopran pevačica. Imali su sedmoro dece od kojih je samo četvoro preživelo.

U prvom stvaralačkom periodu napisao je veliki broj dela za orgulje najpoznatije "Tokate i fuge u d-molu", "Pasakalje u c-molu", "Preludijuma i fuge u a-molu". Inspiraciju je nalazio u Vivaldiju, Koreliju i Toreliju.

Poslušajte "Tokatu i fugu u d-molu":

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.