Oduzimanje prostora koji se ne koristi

Izvor: Politika, 21.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oduzimanje prostora koji se ne koristi

U Sekretarijatu za kulturu kažu da ULUS nema prava da zakupi restoran, kao i da gradske vlasti odvajaju više od pet miliona dinara za umetničko udruženje

Sekretarijat za kulturu Beograda dostavio je prekjuče našoj redakciji dopis u kojem se obrazlažu razlozi odluke za oduzimanje dela prostorija Paviljonu „Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu. Podsetimo, predstavnici Udruženja likovnih umetnika Srbije, koje je doskora imalo ugovor o trajnom vlasništvu nad Paviljonom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << početkom prošle nedelje izneli su podatke o planu gradskih vlasti da im se oduzme prostor nekadašnjeg restorana i depoa, što bi im znatno, kako tvrde, otežalo ionako loše uslove rada.

Predstavnici ULUS-a su krajem 2008. godine poslali zahtev da im se dozvoli zakup i korišćenje restorana, kako bi popravili finansijsko stanje, a kao odgovor su nedavno dobili odluku da im se oduzimaju restoran i magacin.

Ivana Avžner, sekretar Sekretarijata za kulturu Beograda, kaže da je prostor u kojima je nekada radio restoran zatvoren poslednje dve godine.

– Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove je formirao komisiju i utvrdio da te prostorije nisu u funkciji. Kulturne ustanove, pa i „Cvijeta Zuzorić” treba da obavljaju svoju osnovnu delatnost, u čemu im mi pomažemo, a to su galerijske aktivnosti, izložbe... sam restoran, za koji su oni tražili dozvolu, i ranije je bio izdavan, ali bespravno, a zatim je prestao sa radom, i koliko znam, oko toga se vodi i sudski spor – kaže Ivana Avžner.

Što se tiče depoa, za koji u ULUS-u tvrde da im je neophodan zbog čuvanja umetničkih dela, Avžnerova kaže da je Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove utvrdio da se prostorije ne koriste, i to na osnovu podataka iz samog udruženja.

– Ako im je magacin, ili, kako kažu, depo, potreban, onda je to trebalo da kažu odmah. A pošto to nisu uradili, u krajnjem slučaju, uvek mogu da se obrate sa zahtevom Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove. Uvek postoji mogućnost dogovora – kaže Ivana Avžner.

Naša sagovornica ističe da je nepravedno to što Udruženje likovnih umetnika tvrdi da nema dovoljno novca, i napominje da se iz budžeta odvaja pet miliona dinara za troškove i zaposlene u ULUS-u, dok za programske delatnosti „Cvijeta Zuzorić” dobija tri miliona dinara. Osim toga, Avžnerova ističe da Sekretarijat uplaćuje i osiguranje za oko 550 samostalnih umetnika.

– Postoje udruženja koja izdaju prostor, ali ih izdaju bespravno. Mi želimo da budemo kooperativni, ali, ponavljam, ustanove kulture treba da obavljaju osnovnu delatnost, i nije fer da tvrde kako im ne pomažemo – ističe Ivana Avžner. Ona nije mogla da nam kaže ko bi trebalo da preuzme prostorije u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić”, jer o tome ne odlučuje Sekretarijat.

U izveštaju Sekretarijata za kulturu piše da je Sekretarijat, 10. februara 2009. godine, odlučio da oduzme prostorije ULUS-u jer „Sekretarijat nema moralno pravo da se saglasi da izda u zakup ULUS-u višak prostora, koji im očigledno nije neophodan”.

Posle ove procene, 8. jula 2009. godine obavljena je provera prostora u „Cvijeti Zuzorić”, kada je utvrđeno da pored galerije i kancelarijskog prostora, u „Paviljonu” postoji objekat gde se nekada nalazio restoran površine 220 kvadratnih metara, kao i magacin površine oko 180 kvadratnih metara i da su oba zatvorena. Zatim je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas doneo rešenje da ULUS dobije novi ugovor, po kojem može da koristi izložbeni prostor, od prizemlja do galerije, kao i kancelarijski prostor, dok bi kafe-restoran i magacin bili oduzeti. Takođe, novi ugovor sa ULUS-om bio bi ograničen na rok od deset godina.

Izveštaj Sekretarijata za kulturu bavi se i finansijskom situacijom Udruženja likovnih umetnika Srbije.

– Što se tiče finansiranja ULUS-a, osim članarina članova, kao što je u njihovom dopisu navedeno, ULUS preko svog autorskog servisa, takođe, ima određeni izvor prihoda (procenat od autorskih honorara). Autorske honorare preko ULUS-a ostvaruje veliki broj umetnika, članova, kako od prodaje umetničkih dela, tako i realizacijom umetničkih projekata koje finansira Ministarstvo kulture i Sekretarijat za kulturu – navodi se u izveštaju Sekretarijata.

U ULUS-u nam je protekle nedelje rečeno da su već pokušali da organizuju sastanak sa gradonačelnikom Beograda povodom oduzimanja prostorija, ali do sada nije bilo odgovora.

S. Stamenković

[objavljeno: 22/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.