Odrzana komemoracija povodom smrti Feliksa Pašića

Izvor: Glas javnosti, Beta, 04.Avg.2010, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odrzana komemoracija povodom smrti Feliksa Pašića

BEOGRAD - Novinar, pozorišni kritičar i publicista Feliks Pašić, bio je jedan od retkih ljudi koji je sa strašću i preciznošću pisao o pozorištu, rekao je teatrolog Jovan Ćirilov na komemoraciji povodom smrti Feliksa Pašića u Ateljeu 212 u Beogradu.

Ćirilov je istakao da je Feliks Pašić ostavio iza sebe brojne pozorišne kritike, tekstove, razgovore sa glumcima, koji imaju veliku važnost za istoriju teatra.

Direktorka Pozorišnog muzeja Ksenija Radulović rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je da Feliks bio jedan od retkih autora čiji su se tekstovi za časopis "Teatron", koji objavljuje taj muzej "kupovali na neviđeno, jer su svi znali da kada je Feliks Pašić u pitanju sigurno neće pogrešiti".

- Feliks Pašić je čovek koji je za srpsku kulturu učinio mnogo više od svih 'velikih' patriota, koji svoj patriotizam naplaćuju, a takođe je svojim precizinim tekstovima čuvao lepotu srpskog jezika, rekla je ona.

Prema njenim rečima, Feliks Pašić je bio vezan za porodicu, i poslednja njegova knjiga, o reditelju Muciju Draškiću, posvećena je njegovim unucima.

Dramska umetnica Svetlana Bojković rekla je na komemoraciji da je sa Feliksom Pašićem sarađivala devedesetih godina, kada su zajedno uređivali pozorišni časopis "Ludus".

- Feliks je mnogo učinio za glumačku profesiju, a njegovi tekstovi u 'Ludus-u" bili su precizni, tačni i napisani sa dušom. On je u svoje tekstove unosio emocije, a imao je razumevanje za nas umetnike, rekla je ona.

Na komemoraciji u Ateljeu 212 su pored supruge Zorice, sina i ćerke Feliksa Pašića, bili i brojne ličnosti iz javnog života Srbije.

Feliks Pašić je umro u subotu, 31. jula u Beogradu, a biće kremiran u 17.00 na Novom groblju.

Novinarski vek Pašić je proveo u Borbi (1960-1975), Radio Beogradu (1975, 1976) i Televiziji Beograd (1976-2000). Bio je stalni pozorišni kritičar Borbe, Večernjih novosti, Radio Beograda, Dnevnog telegrafa i Teatrona. Feliks Pašić rođen je 19. februara 1939. u Splitu. Studirao francuski jezik i književnost.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.