Održana komemoracija Josifu Tatiću

Izvor: Studio B, 13.Feb.2013, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana komemoracija Josifu Tatiću

Komemoracija povodom smrti glumca Josifa Tatića, održana je danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu na Sceni "Ljuba Tadić" u prisustvu članova porodice, prijatelja i velikog broja kolega.

Od Josifa Tatića su se oprostili glumci Vojislav Brajovic, Jelica Sretenović, Goran Šušljik, Predrag Ejdus, reditelji Dejan Mijač i Miroslav Lekić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Milosavljević.

Brajović se zapitao kakav bi Tatićev komentar na ovaj skup >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << bio i pretpostavio da bi se glumac verovatno sa svima njima našalio u stilu - ''šta je majmunčine, skupili ste se ovde, da meni održite komemoraciju. Glup štos! Nije me briga što ćete od sebe praviti budalu nego da ne napravite budalu od mene''.

"Takav je bio Taletov duh i šarm. Kada bi postojala lestvica najduhovitijih ljudi naših prostora mislim da bi on bio na prvom mestu ili bar među prvima i zbog tog njegovog duha i šarma toliko smo ga voleli da će sve te njegove duhovitosti obeležiti naš život'', rekao je Brajović.

Prema njegovim rečima, Tale je bio voljen od strane svojih najbližih, kolega i svih koji su ga upoznali ili imali kontakt sa njim. Sretenović je rekla da kada nekoga mnogo volite kao što ona voli Taleta, a njega više nema, onda se ''sećanja koče, reči zamiru i ne nalaze svoj put i ostaje samo emocija i njegov lik''.

''Markantan, lep, grub, a tako topao - na takvom licu se videla i takva duša - topla i široka'', rekla je Sretenović.

Ona je navela da je u njenoj prvoj pozorišnoj predstavi ''Lorencačo'' na Velikoj sceni JDP-a Tatić igrao njenog brata i da je ona tu bratsku ljubav osećala svih 35 godina i da se sa njim osećala sigurno i zaštićeno.

Sretenović se sa bolom u glasu podsetila i serije ''Bolji život'' tokom čijeg snimanja su direktno bili upućeni jedno na drugo čitavih pet godina, dodajući da je kao partner bio od velike pomoći, da je radio lako i brzo i da je umeo da oseti onoga ko je preko puta njega.

''Šta sam ovo pisala i šta ovo čitam? Dušo moja, to se neko šali, ti si ovde uz nas i uvek ćeš biti dok i mi budemo'', završila je svoj emotivni i nadahnuti govor Sretenović.

Šušljik, koji je sa Tatićem igrao u predstavi i filmu ''Hadersfild", naglasio je da ima dva oca - jednog scenskog koji više nije živ, a to je Josif Tatić i onog koji nije scenski - svog pravog oca.

''Kad god sam te sreo, uvek si se osmehnuo, to je prilično viteški u ovo naše doba. Vreme provedeno pored tebe je uvek bilo toplo, duhovito i povremeno sa grmljavinom, mislim da si ti bio takav'', rekao je on. ''Sada si otišao tamo gde je produkcija bolja i nadam se da dobro plaćaju'', kazao je Šušljik.

Predrag Ejdus je priznao da mu je veoma teško, naglasivši da su Tatić i on proveli 20 do 30 godina na filmu, televiziji, a najviše u teatru i da su samo ''Šovinističku farsu'' odigrali 1.800 puta, a oko 10 drugih naslova 300 do 400 puta.

''Tale je bio neverovatan čovek, kao partner, prijatelj i drug, sa njim nije bilo nikad dosadno. To je čovek koji u toku procesa rada nije mnogo mudrovao, ali je munjevito pronalazio rešenja, bio je veoma lucidan i inteligentan i njegova rešenja su bila ponekad antologijska'', rekao je on.

Ejdus je naglasio da su Tatića svi obožavali, primetivši da ne zna nikoga koje imao toliko nadimaka - Tale, Talence, Taško, Tačkica... Tatić, koji je preminuo 8. februara u Beogradu u 67. godini, ostvario je bogatu karijeru u pozorištu, na filmu i televiziji. Publika će ga posebno pamtiti po ulogama Slobodana Mihajlovića u predstavi "Šovinistička farsa", kao i Taleta surovog iz televizijske serije "Grlom u jagode" i Jataganca iz "Boljeg života".

Naš poznati glumac kremiran je na Novom groblju. 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.