Održana Svečana akademija Dečjeg kulturnog centra Beograd  „65 GODINA ZA DECU“

Izvor: BKTV News, 21.Apr.2017, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana Svečana akademija Dečjeg kulturnog centra Beograd „65 GODINA ZA DECU“

Svečanom akademijom „65 GODINA ZA DECU“, Dečji kulturni centar Beograd, danas je obeležio jubilej u sali Donka Špiček, koja je zahvaljujući Gradu Beogradu i kompaniji Lukoil nedavno obnovljena.

Program je otvorio gradonačelnik Beograda, Siniša Mali koji je zajedno sa direktorom DKCB, Draganom Marićem poželeo srećan jubilej i zahvalio se svim gostima i prijateljima koji su uveličali ovaj važan događaj.

U programu su učestvovali Hor DKCB i Simfonijeta >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << mladih kojim je dirigovala Nevena Ivanović. Uz podršku Leontine Vukomanović i Minje Subote, voditelja programa, izvedene su numere „Zdravica – Himna Radosti Evrope“, „Deca su ukras sveta“, „Oda radosti“ i „Dimničar“. Gosti akademije bili su i dugogodišnji saradnici tadašnjeg Doma Pionira, Dejan Đurović, Desa Đorđević i Radoslav Graić.

Solista Hora Čarolija, Dunja Jeličić nastupila je sa pesmom iz mjuzikla za decu Dečjeg kulturnog centra Beograd „Tesla i bitka na Magnetnom polju“, a član Studija za kulturu govora i glume DKCB, Vuk Trnavac, recitovao je stihove pesme sa literanog konkursa „Svako dete ima krila“. Anđela Ninković, dobitnica nagrade „Zlatna sirena“ i „Zlatan Vauda“ otpevala je numeru „O caro mio“. Najveći aplauz dobli su najmlađi učesnici, deca iz Baletskog studija DKCB koji su izveli koregrafiju „Habanera“.

Dečji kulturni centar Beograd je ustanova kulture čiji je osnivač Gradska uprava grada Beograda. Osnovan je 1952. godine kao Dom pionira Beograda. Prvobitno se nalazio u Knez Mihailovoj ulici broj 7 sve do 21. aprila 1968. godine, kada je u Takovskoj ulici broj 8 izgrađen novi Dom pionira, gde se i danas, na površini od skoro 4000 m2, odvijaju mnogobrojni programi namenjeni deci i mladima.

Mnoge su generacije rasle uz programe kao što su “Susreti četvrtkom”, “Danas su naši gosti”, “Pronicljivi i radoznali”, a na kulturu grada Beograda značajan trag ostavile su velike manifestacije “Zlatna sirena”, “Kekec” – jugoslovenski filmski festival filmova za decu (koji se održavao u vreme Jugoslovenskog festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma), “Filmska parada”, međunarodni festival filmova za decu (koji se održavao u vreme FEST-a), Međunarodna manifestacija dece Evrope “RADOST EVROPE”, koja će se ove godine održati po četrdeset osmi put.

“Susreti četvrtkom” započeti 2. oktobra 1958. godine preteča su svih programa koji su se kroz godine množili, a koji su bili odgovor dečjoj radoznalosti kada je u pitanju nauka, umetnost i sam život.

Galerija

Manifestacije kojima se ova ustanova takođe ponosi i tradicionalno neguje su DEMUS (Dečje muzičke svečanosti - takmičenje vokalnih grupa i solista osnovnih škola Beograda), FEDEHO „Deca kompozitori“, Plesni susreti (koji okupljaju plesne studie širom zemlje), FEDEHO (Republičko takmičenje dečjih horova), Kidikem (Nacionalni festival dečjeg video klipa), Dečje beogradsko proleće, obnovljeno posle 20 godina na kome naše muziče i glumačke zvezde predstavljaju nejlešu muziku za najmlađe.

U godini jubileja – 160 godina od rođenja Nikole Tesle, DKCB upotpunio je svoj program mjuziklom za decu „Tesla i bitka na Magnetnom polju“, Nebojše Romčevića i Leontine Vukomanović, a u režiji Đorđa Makarevića koji se izvodi na redovnom repetoru Narodnog pozorišta u Beogradu.

U toku godine kroz centar prođe preko hiljadu i po dece, a realizujemo preko devet stotina različitih vrsta programa, muzičko – scenskih i kulturno – obrazovnih. Učesnici smo i kreatori mnogih događaja koje organizuje Grad Beograd, ali i druge bitne gradske, državne i privatne institucije.

U proteklih tri godine DKCB je, zahvaljujući Gradu Beogradu, donatorima i sponzorima, obnovio spoljašnjost (krov i dvenarija) kao i veliki deo unutrašnjeg dela zgrade (drvenarija, velika sala, tehnička oprema, ateljei i studiji). Nadamo se da će i dalje i u još većem broju deca Beograda, a i šire, nastaviti ovde da se razvijaju u novom i lepšem ambijentu.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.