Održan koncert Žan-Mišela Žara

Izvor: B92, 07.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan koncert Žan-Mišela Žara

Pionir elektronske muzike Žan Mišel Žar (Jean Michel Jarre) izjavio je u subotu uveče, tokom svog nastupa u Beogradskoj areni, da mu je taj koncert "intiman", jer je navikao da nastupa na otvorenom - pred milionskom publikom.

U Beogradskoj areni se okupilo oko 9.000 ljudi, a Žar je tokom 80- minutne svirke izveo ceo svoj "Oxygene" (1976), prvi album u istoriji elektronske muzike koji se popeo na vrhove top lista u svetu.

Žar i njegova tri saradnika svirali su isključivo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na kabastim, starinskim sintisajzerima, koji su zauzeli više od trećine bine, a koji su, prema rečima ovog muzičara, "deo mitologije elektronske muzike - to jest ono što je 'stradivarijus' u klasičnoj muzici".

Među instrumentima je bio i jedan emiter radio-talasa koji je nastao u drugoj deceniji prošlog veka.

"Pošto ovde nema kompjutera, a instrumenti su stari, analogni, ako se dese slučajne greške biće nam drago da ih podelimo sa vama. Sad ćemo da ih naštelujemo, oni su kao stare dame i s njima se moramo odnositi s pažnjom", rekao je Žar tokom uvodnog obraćanja publici.

Žar (60) je nosio dugu kosu i bio obučen kao roker, a nekoliko puta tokom koncerta svirao je, kao gitaru, duguljasti portabl sintisajzer - uz scenske pokrete gitarskih heroja.

U jednom trenutku, Žar je stao ispred sintisajzera koji je ličio na govornicu i počeo da mu "diriguje" - dok je rukom taktirao i mahao po vazduhu, mašina je odgovarala na svaki njegov pokret, a videobimovi su, kod jačih zvukova, simulirali podrhtavanje tla.

Tokom regularnog dela koncerta, kada je izvođen osmodelni "Oxygene", publika je najbolje reagovala na četvrti stav, koji je bio svetski hit, a Žar ga je odsvirao još jednom - na drugi bis.

Ovaj muzičar je 1997. godine održao koncert u Moskvi pred oko 3,5 miliona ljudi, čime je ušao u Ginisovu knjigu rekorda, a prvi milionski koncert imao je 1979. godine, kada je nastupio na pariskom trgu Konkord.

Njegov treći album "Oxygene" (1976) svrstava se među najznačajnije albume elektronske muzike, i prodat je u više od 15 miliona primeraka.

Kao ambasador dobre volje UNESKO-a, Žar je 2006. održao koncert u pustinji Sahari (u Maroku) pod nazivom "Voda za život".

Slušajte Žan-Mišela Žara na B92.fm

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.