Odlazak u večnost SF majstora Lušesa Šeparda

Izvor: B92, 20.Mar.2014, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlazak u večnost SF majstora Lušesa Šeparda

Lušes Šepard (Lucius Shepard), jedan od najznačajnijih pisaca naučne fantastike koji je na sebe skrenuo pažnju sredinom osamdesetih, preminuo je u 67. godini života.

Najviše mu je ležala forma novele, u prozi je bio žestok i politički angažovan, ali i filozofski raspoložen ili nadrealan. Glavni junaci su mu često ljubavnici čija veza je osuđena na propast, u okruženju koje se radikalno menja.

Kao roudi rokenrol bendova krajem šezdesetih i sedamdesetih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proputovao je pola sveta, između ostalog, posetivši i bivšu Jugoslaviju.

U ranoj fazi opusa ističu se njegove setne priče „magijskog realizma“ o visokotehnološkom ratu u džunglama Centralne Amerike, sakupljene u zbirku THE JAGUAR HUNTER (1987) i mozaik-roman LIFE DURING WARTIME (1987), a zemlje iz tog regiona ostaće mu omiljene lokacije i u kasnijim, lirskijim radovima.

Šepard se uvek nalazio više koraka ispred svog vremena: romanom GREEN EYES je 1984. godine dekonstruisao zombije, novelom „Eternity And Afterward“ rusku mafiju, a romanom A HANDBOOK OF AMERICAN PRAYER je 2004. godine uspeo da parira čak i jedinstvenom Čaku Polaniku.

Njegovi filmski prikazi prepoznatljivo brutalnog stila sakupljene su u zbirku WEAPONS OF MASS SEDUCTION (2005).

Jedina njegova knjiga objavljena u prevodu je THE GOLDEN (ZLATNA KRV, Okean, 2004) – i dan-danas sveža varijacija na temu vampirskog romana.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Odlazak u večnost SF majstora Lušesa Šeparda

Izvor: B92, 20.Mar.2014

Lušes Šepard (Lucius Shepard), jedan od najznačajnijih pisaca naučne fantastike koji je na sebe skrenuo pažnju sredinom osamdesetih, preminuo je u 67. godini života...Najviše mu je ležala forma novele, u prozi je bio žestok i politički angažovan, ali i filozofski raspoložen ili nadrealan....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.