Odlazak u večnost H.R. Gigera, tvorca Osmog putnika

Izvor: B92, 13.Maj.2014, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlazak u večnost H.R. Gigera, tvorca "Osmog putnika"

Čuveni švajcarski nadrealni slikar, vajar i scenograf, široj publici poznat po dizajnu filmskog “Osmog putnika” (Tuđin, Alien), Hans Rudolf Giger, preminuo je u ponedeljak u 74. godini života.

Saopšteno je da je Giger preminuo od povreda zadobijenih posle teškog pada na stepenicama svog doma.

Za rad na “Tuđinu (Osmom putniku)” (1979) H.R. Giger nagrađen je Oskarom za specijalne efekte, a za remek-delo Ridlija Skota osmislio je sve faze životnog ciklusa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tuđina, kao i scenografiju.

Njegove izložbe i monografije i često pojavljivanje u magazinu Omni doprineli su međunarodnoj popularnosti.

Giger je radio i omote za muzičke albume uglavnom pank, hevi-metal/HC grupa, a neki od njih su Danzig "How The Gods Kill" i "Dirty Black Summer", Celtic Frost "To Mega Therion" (1985), Dead Kennedys "Frankenchrist", Magma "Attahk"...

Dizajnirao je i čuveni stalak za mikrofon pevača Korna Džonatana Dejvisa, radio je na gitarama Ibanez .

Njegova vizija je stvorila i “Giger bar”, otvoren 1988. godine u Tokiju, a za lokal je dizajnirao celokupni ambijent, dok je četiri godine kasnije drugi personalizovani bar otvoren u Kuru, njegovom rodnom gradu.

Ove godine potpisao je partnetrski ugovor sa jednom kompanijom iz SAD, koja namerava da lokale otvori u Sijetlu i Njujorku.

Giger je bio i deo nikada dosanjanog projekta "Dina" Alehandra Žodorovskog, fanovi se sećaju i njegovog neiskorišćenog dizajna za Betmobil za film "Betmen zauvek", a početkom devedesetih je uplivao i u svet video-igara kultnim ostvarenjem sa Amige Dark Seed.

BETA/AP Photo/Keystone, Martin Ruetschi, file

H.R. Giger rođen je 1940. godine u Švajcarskoj, a uprkos očevoj želji da preuzme porodičnu apoteku (otac je bio hemičar), upisuje školu industrijskog dizajna i arhitekture u Cirihu. Od 1964. godine objavljuje ilustracije, a prve "mehanoide" stvara nekoliko godina kasnije.

Svetsku slavu stiče slikom "Lilit budućnosti" (1972) urađenom za korice albuma "Operacija za moždanu salatu" legendarne britanske rok grupe Emerson, Lejk i Palmer. 1998. godine otvorio je muzej u Grujersu u srcu Švajcarske, gde su izložene mnoge njegove slike, skulpture i filmske scenografije i dizajnerski radovi, kao i delovi njegove lične kolekcije, među njima i Dalijevi radovi.

Gigerov svet je nadahnuo mnoge - od kiberpanka („sajberpanka“), neoromantičara, gotičkog pokreta, preko Enkija Bilala, Ridlija Skota, Dejvida Linča do braće Vačovski i "Matriksa".

Gigerova vizija biomehanike verovatno je jedan od najboljih vizuelnih rečnika za opisivanje naše budućnosti.

U svom radu Giger je istraživao vezu ljudskog tela i mašina, a košmarne scene iz života koje je stvarao opisivao je kao „biomehaniku“.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Odlazak u večnost H.R. Gigera, tvorca "Osmog putnika"

Izvor: Studio B, 13.Maj.2014

Čuveni švajcarski nadrealni slikar, vajar i scenograf, široj publici poznat po dizajnu filmskog "Osmog putnika" (Tuđin, Alien), Hans Rudolf Giger, preminuo je u ponedeljak u 74. godini života...Saopšteno je da je Giger preminuo od povreda zadobijenih posle teškog pada na stepenicama svog doma...Za...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.