Odbrana vizuelnog identiteta

Izvor: Glas javnosti, 22.Jul.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana vizuelnog identiteta

U pretposlednjoj nedelji Belefa, koji se ovog leta održava po 18. put, gosti Beograda biće velikani svetske mural scene - Blu, Valerio Beruti i M’ City. NJih trojica, zajedno sa domaćim savremenim umetnicima Vladimirom Perićem i Biljanom Đurđević, danas će, u okviru projekta „Superzid“, na lokacijama u Makenzijevoj, Mileševskoj, Resavskoj, Pop Lukinoj i Durmitorskoj ulici početi oslikavanje fasada zgrada.

- U trenutku kada se Beograd suočava sa deficitom izlagačkih prostora >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i razvojem alternativnih oblika izražavanja kroz uličnu umetnost mlađe generacije umetnika, verujemo da Beogradski letnji festival može da posluži kao platforma za istraživanje potencijala slike u javnom prostoru. Vizuelna kultura grada agresivno je okupirana reklamnim porukama i inicijativa izrade murala treba da predstavlja kontraakciju sa ciljem odbrane vizuelnog identiteta grada, ali i edukovanja i proširivanja nove potencijalne publike savremene umetnosti - smatra selektorka vizuelnog programa Belefa Milica Pekić.

Prema njenim rečima, mural kao tehnika je veoma zanemaren u dominantnom toku savremene srpske umetničke produkcije, dok u manjem formatu svoj razvoj beleži u okviru „street art“ scene koja je beogradskoj publici predstavljena na prošlogodišnjem festivalu.

- Ovi mladi umetnici svoj izraz, inspiraciju i uzore nalaze među umetnicima visoko razvijene internacionalne scene koji su ostvarili značajan vaninstitucionalni, a zatim i institucionalni uspeh tokom proteklih deset godina. Zbog toga nam je ideja bila da ove godine dovedemo na festival neke od najznačajnijih predstavnika ove scene, a kao kontrapunkt uglednim gostima iz inostranstva, pozvali smo Vladimira Perića i Biljanu Đurđević, koji su dali značajan doprinos razvoju srpske savremene umetnosti, ali do sada još nisu realizovali rad velikog formata u javnom prostoru - istakla je Pekićeva.

Ona je najavila da će se beogradskoj publici danas predstaviti i Mark Dženkins, trenutno jedna od najvećih zvezda „public arta“, koji radi skulpture od selotejpa. Do 31. jula, kada se završava festival, planirano je da ovaj umetnik, zajedno sa polaznicima svoje radionice, na centralnim gradskim lokacijama, napravi više stotina skulptura. Tokom dosadašnje karijere, Dženkins je izlagao u brojnim galerijama širom Amerike i Evrope.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.