Izvor: Glas javnosti, 25.Jun.2009, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od uzvišenosti do apsurdnosti

U okviru ovogodišnjeg 18. Beogradskog letnjeg festivala (Belef), koji će biti održan od 2. do 31. jula, u okviru pozorišnog programa, čiji je selektor engleski teatrolog, reditelj i glumac Pol Marej, na repertoaru će se naći niz performansa najboljih evropskih uličnih pozorišnih kompanija. Tokom trajanja manifestacije, ljubitelji pozorišta biće u prilici da vide nastupe Antagon theateraktiona iz Nemačke, Natural theatre company iz Velike Britanije, Dah teatra iz Beograda, ali i pobednice >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prošlogodišnjeg Festivala koreografskih minijatura Marte Ladanski iz Mađarske, koja će izvesti premijeru svoje nove produkcije „Drifting“.

Marej naglašava da je odlučio da se koncentriše na ulični teatar, odnosno „pozorište van pozorišta“ kako bi pronašao nove načine komunikacije sa publikom.

- Hoćemo li večeras u pozorište? Koliko često nam postavljaju ovo pitanje? Verovatno ne onoliko često koliko bi trebalo. Ove godine, u okviru Belefa, pozorište dolazi nama. Na nekoliko lokacija u gradu, Beograđani i posetioci grada imaće priliku da gledaju predstave koje se odigravaju na ulicama, u autobusima, na sportskim terenima. Izgovori koje obično imamo za neodlazak u pozorište, poput neudobnih sedišta, skupih ulaznica, neinventivnosti repertoara, ili klaustrofobičnosti prostora, ovog leta više ne važe. Tokom vožnje autobusom, vrućina i gužve više neće da nam smetaju, zato što će se za nas u tom trenutku igrati predstava - najavljuje Marej.

Prema njegovim rečima, predstave će moći da se gledaju sa prozora, iz kola, stojeći na ulici ili, pak, pijuckajući osvežavajuća pića.

- Ulični performansi će nas povesti na putovanje od doba samih izvorišta teatra, od mita i rituala u staroj Grčkoj, preko putujućih glumaca „skomraha“ i španskog zlatnog veka, kada su se predstave za narodne mase igrale na putujućim kolima, do današnjeg modernog teatarskog izraza zvanog performans koji u sebi objedinjuje više umetnosti kao što su ples, muzika, gluma... Bar na kratko ćemo osetiti razigranu atmosferu velikih karnevala ili onu mističnu, na ivici egzistencijalnog straha iz srednjeg veka. Od uzvišenosti do apsurdnosti, od grandioznog do sićušnog, od spektakularnog do skoro nevidljivog, pozorišni program Belefa nudi građanima i posetiocima Beograda priliku da uživaju u raznim primerima ove davne, ali i savremene umetničke forme - ističe Marej.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.