Izvor: Politika, 02.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od mumije do Brozovih pionira

Noć muzeja u beogradskim galerijama i muzejima ponudiće putovanje u našu bližu i dalju prošlost, sve do prikaza Beogradske mumije po imenu Nesmin

I ove godine već proslavljena manifestacija Noć muzeja, koja je zakazana za 17. maj u 18 časova, biće održana u skladu sa dosadašnjim koncepcijama da se posetiocima ponude interesantni i čitljivi sadržaji. Galerije i muzeji su se uglavnom opredelili za prezentaciju sadržaja iz bliže i dalje prošlosti, ali i za klasična >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dela srpske umetnosti. Prošlogodišnja i prva nacionalna „Noć muzeja”, koja je održana u devet gradova Srbije, zabeležila je rekordnih 320.000 poseta, a organizatori se iz godine u godinu nadaju sve većem broju.

Pedagoški muzej priređuje izložbu o odevanju đaka u Srbiji od sredine 19. do osamdesetih godina 20. veka. Bogatu kolekciju školskih uniformi, kao i uniformi sportskih i drugih udruženja koja su okupljala veliki broj mladih, pratiće i modna revija. Tako će, osim Brozovih pionira, pred publikom prošetati i studenti Liceja i Velike škole u „dušankama”, učenice viših devojačkih škola u dugim svečanim haljinama, gimnastičari društva „Dušan Silni” i Sokoli, skauti, članice Jadranske straže"

Posetioci Muzeja primenjene umetnosti će prelistavanjem porodičnih foto-albuma osvežiti sećanje na život građanskih porodica u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka. Autor izložbe je kustos Jelena Perać. Na istom mestu biće i izložba „Living Spain/Furniture, Lighting & Accessories” posvećena savremenom španskom industrijskom dizajnu.

Ubistva vladara

U toku je i 40. jubilarna Majska izložba ULUPUDS-a, koja ove godine ima za temu „Otkrivanje”.

U Muzeju grada već je otvorena izložba fotografija „Vreme ulice 1900–2000” koja prati političke događaje na ulicama i trgovima Beograda tokom 20. veka. Autori izložbe su Darko Ćirić, Biljana Stanić i Vladimir Tomić.

U Noći muzeja Istorijski muzej Srbije u galeriji na Trgu Nikole Pašića pokušaće da odgovori na pitanje zašto su Srbi, češće od ostalih naroda Starog kontinenta, ubijali svoje vladare? Istorija beleži da su tokom 19. i početkom 20. veka ubijena tri srpska i jedan jugoslovenski vladar. Autor izložbe je Zorica Janković.

Galerija „Euroart” u Eurocentru će predstaviti zbirku slika iz sopstvene kolekcije koju čine dela Milana Konjovića, Marka Čelebonovića, Petra Lubarde, Jovana Bjelića i Cuce Sokić, a studenti FPU, uz mentorsku podršku profesora Zdravka Mićanovića, uradili su plakate na temu manifestacije „Noć muzeja”. Posle višemesečne adaptacije, Muzej Nikole Tesle će predstaviti novu izložbu o životu i stvaralaštvu Nikole Tesle. Prvi put će biti izložen i novi muzejski eksponat – teledirigovani brodić, koji je Tesla prvi put predstavio u maju 1898. godine u njujorškom Medison skver gardenu.

U Palati „Italija” na programu je izložba „Rimska škola. Umetnici u Rimu između dva rata”, a u autentičnom ambijentu Miloševog konaka posetioci će moći da vide izložbu o običnom i svakodnevnom životu građana Srbije u 19. veku, u periodu u kome se odigrao ključni preobražaj od orijentalne do evropske kulture. Autorka izložbe je Katarina Mitrović.

Oni koji se 17. maja budu uputili u Muzej „25 maj” otkriće čime su sve strani državnici darivali Josipa Broza Tita. Autori ove postavke su Momo Cvijović i Ana Panić. Pažnju će svakako privući i savršena rekonstrukcija trpezarije koja se nalazila u Brozovoj rezidenciji u Užičkoj 15. Posetioci će videti i eksponate vezane za Titovu lovačku strast. Poseban odabir iz bogate kolekcije načinili su Dragoljub Kuprešanin i Veselinka Kastratović-Ristić.

Zemunski mali umetnički centar ZMUC (Njegoševa 53) u saradnji sa Art klinikom iz Novog Sada priprema projekat: „Ko je bila Mona Liza/Đokonda?”

Sve o tangu

U Vojnom muzeju posetioci će moći da zavire u svet starih geografskih mapa i vojnoistorijskih karti koje prikazuju bitke, sa okolinom mesta i rasporedom strelaca i konjanika. U Noći muzeja biće otvorena i opservatorija na Kalemegdanu, a u prostoru Stambol kapije biće izložene fotografije sa prošlogodišnje Noći muzeja. U Turskom kupatilu na Dorćolu firentinska profesorka Anđela Noćentini predstaviće nesvakidašnje modne kreacije nastale od sekundarnih sirovina i elektronskog otpada, a Gete institut je pripremio malo putovanje u prošlost i osamdesete godine prošlog veka. Sve o tangu posetioci će saznati u Institutu „Servantes”.

Pomoću kojih instrumenata su „govorili” naši preci otkriće kustosi Etnografskog muzeja koji će predstaviti narodne muzičke instrumente iz svojih zbirki.

U Kapetan-Mišinom zdanju biće izložena Beogradska mumija, autentična staroegipatska mumija koju je davne 1888. godine iz Luksora u Beograd doneo Hadži Pavle Riđički, a poslednji put je bila izložena 1915. godine. Utvrđen je i identitet mumifikovane osobe – njegovo ime je Nesmin i imao je titulu sveštenika u hramu boga plodnosti Mina. Posetioci Noći muzeja videće Nesmina „uživo” na snimku, jer da bi mumija mogla da bude izložena neophodna je nabavka specijalne vitrine „teške” 70.000 evra.

U Muzeju PTT-a „Simens” vodi posetioce kroz svoju epohu telefona, galerija Haos priređuje izložbu Pikasovih crteža, a u Legatu Gvozdenović biće izložene skulpture Olge Jančić, dok će u novootvorenoj galeriji „Arte” u Svetogorskoj ulici posetioci videti dela Mrđana Bajića.

Marija Đorđević

[objavljeno: 29/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.