Od monaha iz Šaolina do Marksa

Izvor: Politika, 02.Sep.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od monaha iz Šaolina do Marksa

Većina predstava 43. Bitefa odgovara na aktuelnu svetsku krizu, ali potencira i suočavanje sa prošlošću

Odbrojavanje do početka 43. Bitefa je počelo. Ovogodišnju selekciju koja će od 15. do 26. septembra biti izvedena pod sloganom „Kriza kapitala – umetnost krize” čini devet predstava, od toga sedam inostranih i dve domaće. Iako je selektorski tandem Jovan Ćirilov–Anja Suša još početkom godine koncipirao glavni program 43. Bitefa, većina >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predstava već sada odgovara na aktuelnu svetsku krizu.

– Ni mnogi ekonomisti, dobitnici Nobelove nagrade, nisu uspeli da predvide ekonomsku krizu, a umetnici su to naslutili u svojim predstavama – reči su Jovana Ćirilova.

Tako će se u glavnom programu ovoga puta naći dramatizacija Marksovog „Kapitala”, predstava „Plavi zmaj” koja govori o statusu Kineza koji su zarad boljeg života otišli u Kanadu, ali i ostvarenje „Airport kids” koja prati sudbinu dece koju su zapostavili roditelji, inače uspešni poslovni ljudi.

Druga tema na kojoj ovogodišnji Bitef insistira jeste suočavanje sa prošlošću. Publika će biti u prilici da pogleda neuobičajeni prikaz ozloglašenog logora Aušvic u komadu „Logor”, dramatizaciju biografije poznatog norveškog pisca, kvislinga, Knuta Hamsuna u predstavi „Pisac”, dok će hrvatska trupa „Bacači sjenki” predstaviti nesvakidašnji performans „Odmor od povijesti”.

Kako i dolikuje najvećem pozorišnom festivalu kod nas, 43. Bitef će po tradiciji biti otvoren u „Sava centru”, ovoga puta atraktivnim monasima iz hrama Šaolin koji će izvesti plesnu predstavu „Sutra”, uz igrače Sidija Larbija Šerkaujia i Antonija Gormlija. Srpski teatar na ovogodišnjem Bitefu biće zastupljen sa dve predstave – „Brod za lutke” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i „Sanjari” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Na 43. Bitefu je manje predstava nego inače zbog toga što je i budžet festivala manji nego prethodnih godina. Skupština grada Beograda izdvojila je 32 miliona dinara, Ministarstvo kulture Republike Srbije 11 miliona dinara, a Izvršno veće Vojvodine i grad Novi Sad dva i po miliona dinara.

Ovogodišnji Bitef biće slavljeničkog karaktera. Bitef polifonija, program za mlade, obeležava prvu deceniju postojanja. Prema rečima Ljubice Beljanski Ristić, selektorke ovog programa, Polifonija će predstaviti „kreativne kapitale kriznih godina”, posebno se osvrćući na marginalizovane grupe. Festival će obeležiti i međunarodna konferencija „Dramsko i postdramsko pozorište” uz učešće nekih od najznačajnijih svetskih teatrologa. Ovoga puta Jovan Ćirilov neće se samo pojaviti u svojstvu selektora, već će bitefovska publika imati priliku da vidi i njegov likovni talenat. U Muzeju pozorišne umetnosti Srbije biće otvorena njegova izložba „Moji savremenici u karikaturi”, na kojoj će biti predstavljene skice portreta mnogih značajnih ličnosti.

Bitef će zatvoriti predstava „Bure baruta” u režiji Dimitra Gočeva, koju će izvesti „Dojčes teatar” iz Berlina. Karte za sve predstave su već u prodaji, a cene se kreću od 800 do 2.000 dinara.

B. T. – S. K.

[objavljeno: 03/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.