Od kriminala do mita

Izvor: SEEcult.org, 10.Avg.2015, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od kriminala do mita

Kriminalna grupa Pink panteri, koja se bavi krađom skupocenog nakita, a potiče sa ovih prostora, tema je izložbe Vladimira Sekulića u Gradskoj galeriji savremene umetnosti u Smederevu, kojom taj umetnik ilustruje jedan od fenomena današnjeg društva – medijsko korišćenje vizuelnih sredstava radi uticanja na najširu javnost.

Sekulić na izložbi “Pink panteri”, koja će biti otvorena 11. avgusta, predstavlja radove koji su većinom izvedeni u klasičnom mediju – crtežu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << i to drvenim bojicama na papiru, uz video i TV projekcije. Iako se na prvi pogled može reći da je to klasična izložba, tema i način njene prezentacije su izrazito savremeni i aktuelni, navela je u tekstu u katalogu kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev iz Savremene galerije Zrenjanin, u kojoj je Sekulić izlagao ranije ove godine.

Sekulić se bavi ozloglašenom kriminalnom grupom koju je Interpol nazvao Pink panteri posle plјačke koja je nalikovala jednoj od scena iz čuvenog filmskog serijala  “The Pink Panther” sa komičnim inspektorom Žakom Kluzoom. Virtuoznost, smelost, drskost, brzina i preciznost članova te grupe u izvođenju plјački dovedena je medijskim prezentacijama do mita.

Kroz temu Pink pantera, kako je navedeno u katalogu, može se iščitati presek mnogih danas aktuelnih tema: socijalnih, političkih, ekonomskih, tržišnih, pravnih, umetničkih, popularne kulture, tehnologije, mas medija, fikcije…

Sekulić skida sa interneta fotografije ili na YouTube-u pregledava snimke krađa sa video nadzora, vadi potrebne kadrove i na osnovu njih pravi identične crteže. Tim umetničkim postupkom beleži, reprodukuje, implementira u svoja dela događaje koji su snimlјeni video kamerom - hladno, poput mašine čiji materijal koristi, dokumentaristički i na prvi pogled bez želјe za iskazivanjem sopstvenih stavova. Time praktično  ilustruje jedan fenomen društva 21. veka, a to su vizuelna sredstva koja koriste masovni mediji u svojim prezentacijama, utičući na ideje, stavove, ukus i razmišlјanja recipijenta, kako je navela Sunčica Lambić Fenjčev. Kao primer može poslužiti upravo popularnost grupe Pink Panteri i način na koji je njihovo delovanje prezentovano u javnosti i pretvoreno u legendu, što se može posmatrati unutar šireg socijalnog i kulturnog konteksta.

Sekulić je rođen 1981. u Krupnju, a 2011. diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Siniše Žikića.

Bavi se dokumentarističkim oblikom umetničkog izražavanja tematski predstavlјajući specifične situacije iz savremenog društva.

Izložba “Pink panteri” biće otvorena u Gradskoj galeriji savremene umetnosti Smederevo do 31. avgusta.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.