Od Zlatne pčelice do Zlatnih iskri u Bugarskoj pa sve do prvog dečijeg festivala u Istanbulu

Izvor: B92, 11.Avg.2023, 13:13

Od Zlatne pčelice do Zlatnih iskri u Bugarskoj pa sve do prvog dečijeg festivala u Istanbulu

Veliki uspeh našeg mladog umetnika Mihajla Aranđelović Gileta kao jedinog predstavnika Srbije koji je osvojio „Specijalnu nagradu za kompoziciju i izvođenje” na festivalu „Performis fest” u Istanbulu (Turska).

Na dečijem festivalu te vrste koji je po prvi put organizovan od strane Mustafe Canbazlar u Istanbulu . Mali Mihalo Aranđelović-Gile kao jedini predstavnik Srbije zasenio je kompozicijom koju su mu ustupili Mladen Vojičić-Tifa i Zlatan Čehić-Čeha, pored >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učesnika iz celog sveta Turske, Malte, Kipra, Britanije, Rumunije, Bugarske, Estonije, Kanade, Slovenije, Hrvatske, Italije. Podršku je dobio i od našeg velikog umetnika iz Hrvatske Alena Slavice, čiju je kompoziciju takođe izveo na festivalu. Mihajlov odlazak su podržali Niški privrednici, firma „Nistruct”, opština ”Medijana” kao i prijatelji Aleksandra Obradović Cirkin, Žarko Dimitrijević, Jelena Ivanjac. Za njegov stajlin pobrinula se Mirjana Bolf, a za koreografiju naša draga Jelena Blagojević – plesni klub BOOM 018 Niš. Veliku muzičku podršku pružili su mu Mateja Stošić i Stefan Potić.

Mihajlo Aranđelović ima 11. godina učenik je OŠ „Radoje Domanović”, kao i niže Muzičke škole Niš (odsek klavir). Četvrti razred je završio sa prosekom 5,0 i primernim vladanjem kao i prethodne razrede i Muziču školu. Pohađa školu po IOP3 programu (za nadarenu decu) a najomiljeniji predmet mu je fizičko. Rekreativno trenira Tekvondo gde je stigo do crvenog pojasa.

Osvojio je treće mesto spektakularnim nastupom na internacionalnom festivalu „Golden Sparkles”, koji se održao u Varni (Bugarska) u izuzetno jakoj konkurenciji između 23 učesnika iz Ukraine, Bugarske, Turske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Severne Makedinije, Grčke.. Svojim anđeoskim glasom pevajući, plešući momentalno je postao miljenik žirija koji se sastojao od predstavnika evrovizije, predsednika asocijacije svetskih festivala i renomiranih kompozitora. Ceo žiri bio je oduševljen njegovim performansom, nakon čega mu je ponuđena saradnja sa uticajnim kompozitorima na svetskim festivalima u bliskoj budućnosti, kao što je poziv za učešće na festivalu u Istanbulu (Turska) koji se održao od 04.-07.08.2023., festival u Istanbulu je bio prvi dečiji festival u Istanbulu i jedan je od najvećih festivala u Evropi. Mihajlo je bio jedini predstavnik Srbije i osvojio je „Specijalnu nagradu za kompoziciju i izvođenje” na najvećem, međunarodnom festivalu na Balkanu. Nastupio je sa pesmom koju mu je ustupio i mentorski podržao Mladen Vojičić-TIFA i Zlatan Čehić-Čeha.

Mihajlo je takođe osvojio I-mesto u Kavadarcima (Makedonija) na internacionalnom takmičenju mladih pijanista gde je konkurencija bila oštra, među kokurencijom iz Brazila, Rumunije, Singapura, Hrvatske, Bugarske, Severne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Slovenije..

Takođe je osvojio II-mesto na međunarodnom takmičenju mladih pijanista u organizaciji Muzičke škole Niš među jakom konkurencijom iz mnogobrojnih država.

Do sada je učestvovao na muzičkom festivalu „Zlatna Pčelica”, III-mesto,

Muzičkom festivalu “Majska pesma”, gde je dobio najviše lajkova na društvenim mrežama.

Takođe kao najmlađi učesnik “Nišvil Jazz” festivala,

Učesnik manifestacije “Dani evrope”

Jedini Revijalni pevač na festivalu „Zlatna Pčelica”, povodom obeležavanja godišnjice festivala i ovaj put dodaje neverovatno dostignuće sa učešćem na muzičkom festivalu u Istanbulu (Turska).

Mali Mihajlo gaji neopisivu ljubav prema muzici i ostvaruje impozantne rezultate svojim radom i talentom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.