Od Pikasa do Vriska: Rusi u izolaciji prave zanimljive reprodukcije poznatih dela

Izvor: B92, 11.Apr.2020, 18:40

Od Pikasa do "Vriska": Rusi u izolaciji prave zanimljive reprodukcije poznatih dela

S obzirom da zbog mera samoizolacije Rusi ne mogu da idu u svoje voljene i poznate muzeje, neki od njih počeli su sami da stvaraju umetnička dela od kuće i objavljuju ih na društvenim mrežama.

Fejsbuk grupa na kojoj su objavljene reprodukcije poznatih umetničkih slika, koje se kreću od studioznih i veoma približnih do lepršavih i šaljivih, postala je veliki hit, piše AP.

Oko 350.000 ljudi prati ovu rusku grupu gde su objavljene hiljade fotografija na kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se vidi originalni rad i reprodukcija koja je napravljena kod kuće. Pravila kažu da se moraju koristiti samo predmeti koji su vam pri ruci i da se slike ne mogu digitalno doterivati.

Za razliku od složenih reprodukcija za koje je bilo potrebno i po nekoliko sati, čini se da su druge "zbrzane" u nekoliko minuta, ali nisu ništa manje privlačne, navodi Tanjug.

Predstava Natalije Rubine cuvenog "Vriska" Edvarda Munka podrazumevala je jednostavno pravljenje rupe u plakatu slike na mestu gde je prikazano uznemireno ljudsko lice, a zatim je tu uvukao glavu njen pas.

Katrusja Kosilkova, koja je ofarbala lice kombinacijom boja da bi stvorila privid prelomljene perspektive Pikasove „Uplakane žene“, rekla je da je, prema njenom mišljenju, to dobro potrošeno vreme.

"Stvarno mislim da je ovo super ideja. U ljudima izaziva neverovatno pozitivne emocije i razvija kreativno razmišljanje", rekla je Kosilkova dodajući da grupa takođe uvećava naše znanje o umetnosti.

I Katerina Brudnaja-Čeljadinova, suosnivačica projekta, zadovoljna je velikom pažnjom koju je privukla. "Jedan dečak iz Italije napisao je post na engleskom jeziku rekavši da ga je naša grupa izdigla iz dubine tragedije koja se dešava oko njega. Sedela sam tamo i nisam mogla da zadržim suze, jer ako ovo nekome može doneti srecću, negde na suprotnoj strani sveta, onda sve to nije besmisleno", rekla je Čeljadinova.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusi u izolaciji prave zanimljive reprodukcije poznatih dela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2020, 09:12

S obzirom da zbog mera samoizolacije Rusi ne mogu da idu u svoje voljene i poznate muzeje, neki od njih počeli su sami da stvaraju umetnička dela od kuće i objavljuju ih na društvenim mrežama...Fejsbuk grupa na kojoj su objavljene reprodukcije poznatih umetničkih slika, koje se kreću od studioznih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.