Od Lepenskog vira do američkog dizajna

Izvor: Glas javnosti, 29.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Lepenskog vira do američkog dizajna

BEOGRAD - Uprkos uvreženom mišljenju da su jul i avgust doba godine kada je kulturna ponuda vrlo slaba, beogradske galerije rade punom parom. Prestonički ljubitelji likovne umetnosti ovih dana mogu da vide raznovrsna umetnička dela. Galerija Doma omladine Beograda večeras otvara izložbu 12 mladih umetnika iz Finske „Pomešani svetovi - Moj istok“, koja obuhvata slike, skulpture, fotografiju i video-radove. Autori preispituju aktuelna pitanja istočnoevropskog identiteta.

Izložba >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << preispituje poziciju Finske koja se predstavlja kao Zapad, ali još uvek na neki način „žudi za slovenskim svetom“.

Takođe, izložba je nastavak razmene umetničkih iskustava skandinavskih i zemalja iz regiona jugoistočne Evrope, koja je od 2000. prisutna kroz niz programa koje su organizovali preduzimljivi pojedinci ili institucije kulture. Galerija „Grafički kolektiv“ predstavlja izložbu radova na papiru „Monotipije“ Lane Pejović (1948), umetnice internacionalne karijere koja je ovde 1981. imala svoju prvu izložbu . Ciklus crteža/monotipija nevelikih kvadratnih formata nastao je u jednom dahu tokom proteklih godinu dana, a svojim centričnim kompozicijama naglašava glavni događaj koji asocira na vodu, more/jezero, a može se razumeti i kao simbol - prolaz (ulaz-izlaz) kroz baštu, otvor ili luk, kaže se u katalogu izložbe.

NJujorčanka istražuje ćirilicu

U okviru Beogradskog letnjeg festivala (BELEF), galerija „Ozon“ večeras predstavlja radove nekih od najpoznatijih grafičkih dizajnera u SAD, uključujući Stefana Sagmajstera, kao i Polu Šer, autorku „Publikumovog“ kalendara za 2007. godinu.

„Publikumov“ kalendar, koji je Pola Šer osmislila istražujući srpsko ćirilično pismo, deo je izložbe „AIGA 365“, pored još stotinak izabranih radova u svim disciplinama komunikacijskog dizajna i strategija (grafički dizajn, advertajzing i korporativni dizajn, editorijal dizajn, eksperimentalni dizajn...).

Među njima su i radovi dizajnera i studija kao što su Pentagram dizajn, NJujork tajms, magazin ESPM i mnogih drugih.

Godišnja izložba AIGA je jedinstvena prilika da se publika u Beogradu upozna sa samim vrhom produkcije u polju grafičkog dizajna, koja se odvija na najdinamičnijem tržištu u svetu, a prvi put je bila postavljena u AIGA nacionalnom dizajn centru u NJujorku početkom ove godine.

Otvaranje izložbe biće propraćeno i specijalnom prezentacijom koju će održati direktorka AIGA nacionalnog dizajn centra u NJujorku Gabrijela Mirenski, koja će predstaviti publici to najstarije i najbrojnije profesionalno udruženje grafičkih dizajnera na svetu.

Povodom Dana Narodnog muzeja, 10. maja, u Narodnoj banci Srbije, otvorena je izložba „Tajna Lepenskog vira“ preuzeta iz arheološke zbirke muzeja.

Tematska izložba „Tajna Lepenskog vira“ predstavlja deo nalaza sa jednog od najznačajnijih praistorijskih lokaliteta Evrope - najznačajnije i najvrednije nalaze skulptura Lepenskog vira, preko 9.000 godina stare.

Stanište ili svetilište

Višestruka su tumačenja ovog lokaliteta, prepoznatog i kao stanište i kao svetilište. Unikatne skulpture Lepenskog vira sažimaju na najbolji način različitost našeg razumevanja i čitanja nalaza iz Lepenskog vira.

Izložba omogućava njihovo sagledavanje ne samo kao umetnosti mezolita, već nudi i jedno moguće tumačenje ovih vrhunskih dela kao lika boga Sunca.

Lepenski vir jedan je od svetski najpoznatijih praistorijskih lokaliteta. Smešten na obali Dunava, u nekada gotovo nepristupačnom delu Đerdapske klisure, istraživan je kasnih 60-ih godina prošlog veka, kao deo velikih zaštitnih istraživanja povezanih sa gradnjom đerdapske brane. Niko nije očekivao da se ispod malog neolitskog naselja pronađu pažljivo planirani objekti, grobovi koji ukazuje na posebne rituale, obilje predmeta od kosti, roga i kamena, kao i monumentalne kamene skulpture. Dalja proučavanja pokazala su da Lepenski vir može da se smatra centrom specifične i dugotrajne mezolitske kulture, 9.000 godina stare, jedne od najsloženijih i najintrigantnijih evropskih kultura.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.