Očuvanje svetske baštine jedan od osnovnih zadataka UNESKO-a

Izvor: Vostok.rs, 18.Feb.2013, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očuvanje svetske baštine jedan od osnovnih zadataka UNESKO-a

18.02.2013. -

UNESKO, organizacija UN za pitanja obrazovanja, nauke i kulture danas je tražena kao nikad pre. U svetu je nastala humanitarna kriza, zato bez programa UNESKO-a mnogo toga iz svetske baštine može da bude zauvek izgubljeno. O tome je u ekskluzivnom intervjuu Glasu Rusije ispričala stalni predstavnik Rusije u UNESKO-u Eleonora Mitrofanova.

UNESKO sada preživljava složeni period reformisanja. Neophodnost pretvaranja ove organizacije u mobilni instrument uticaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << na situaciju u svetu poklopila se sa budžetskom krizom, koja je nastala posle odustajanja SAD od plaćanja članarine. Tako je Vašington reagovao na primanje Palestine u članice te organizacije, mada su SAD prestale da plate članarinu ranije, - istakla je Eleonora Mitrofanova.

- Kriza je ozbiljna. Međutim, kao i svaka kriza, ova situacija pruža povod da bi reforma bila održana svesno i duboko, jer se nagomilalo mnogo problema. Reforma ne znači samo redukciju osoblja i restrukturizaciju, već i pokušaj da se UNESKO učini mobilnim živim organizmom, mada to nije bilo planirano ranije. Ona je bila stvorena kao intelektualni organizam, koji reaguje na izazove. Međutim, život se promenio. UNESKO ima mnogo filijala po čitavom svetu. Važno je pojačati te terenske organizacije radi konkretnije koristi za zemlje, u kojima one rade. Pošteno govoreći, sagledam događaje sa određenim optimizmom. Mislim da će u SAD-ama pobediti zdrav razum, te će one shvatiti da je UNESKO organizacija koja je tražena zbog humanitarne krize u svetu, krize morala, krize ideologije. S time su povezane mnoge druge krize.

Priritet UNESKO-a su Afrika i genderna jednakost, - priznaje Eleonora Mitrofanova. Inače se organizacija bavi mnogim problemima u različitim oblastima. Između ostalih, velika se pažnja poklanja programu ranog upozoravanja o cunamiju, programu očuvanja biorezervata. Velika je uloga UNESKO-a po pitanju očuvanja Svetske baštine. U Rusiji je registrovano 25 takvih objekata, te će se spisak popunjavati, - ispričala je Eleonora Mitrofanova.

- U Rusiji se za iduću godinu planira unošenje u spisak Svetske Baštine ogromnog arheološkog parka Bulgar i ostrva Svijažsk (Republika Tatarstan). Tamo je izvršen kolosalni rad. To su bliže nominacije. Inače na spisku imamo još 18 objekata. Međutim, to nije jednostavno pitanje. Treba pažljivo razmotriti sve za i protiv pre unošenja nečega u Svetsku Baštinu, jer to umnogome ograničava korišćenje, širenje teritorije, razvoj biznisa.

Nažalost, čak ni uključivanje u spisak SB ne garantuje očuvanje vrednih kulturnih objekata. U vreme vojne invazije u Irak američki tenkovi su pregazili ruševine Vavilona. U Avganistanu su Talibani uništili kip Bude iz 5. veka, koji se čuvao sve do 20. veka. U Maliju ustanici su spalili biblioteku sa jedinstvenim knjigama. UNESKO nije u stanju da to ometne. Međutim, ta rganizacija može da informiše društvo o vrednostima, koje su ostale na Zemlji iz prastarog doba. Informisanje je jedan od glavnih zadataka UNESKO-a, - istakla je Eleonora Mitrofanova.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.