Izvor: Blic, 04.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obračun pisca s idealima

Obračun pisca s idealima

NOVI SAD Kao knjige u kojima je izvršen obračun sa sopstvenim idealima i njihovim nastranostima, Pavlovićevi dnevnici neće izgubiti čitaoce ni kroz nekoliko decenija. I tada će se ljudi okretati tom štivu da dožive epohu, obeleženu uzbudljivom verom čoveka u ideale, pri čemu se nada izmakla i postala efemerna kao život kazao je akademik Aleksandar Tišma na predstavljanju knjiga Dnevnika Živojina Pavlovića.

Šest tomova Pavlovićevih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dnevničkih zapisa štampali su novosadski 'Prometej' i beogradski 'Kwit podium'. O kakvom se izdavačkom poduhvatu radi, govori podatak da knjige sa naslovima 'Izgnanstvo I-II', 'Ispljuvak pun krvi' i 'Diarium I-III' imaju ukupno 2.642 strane. Pisac predgovora Boro Drašković, zapise je uporedio sa crnom kutijom 'parabolom tajni i najvećih istina'.

Ekskluzivni gost na novosadskoj promociji bio je Serđo Đermani, selektor Venecijanskog festivala i zaljubljenik u Pavlovićevo delo. Govoreći o piščevoj opsednutosti smrću, Đermani se založio da se testamentarni film Živojina Pavlovića završi i prikaže pod naslovom 'Država mrtvih', kako je to zamislio autor. Direktor 'Prometeja' Zoran Kolundžija negodovao je zbog minornog publiciteta, koji je u glasilima pratio boravak Đermanija u Jugoslaviji.

LJ.N.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.