Obeleženo 400 godina od Šekspirove smrti u JDP-u

Izvor: RTS, 23.Apr.2016, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 400 godina od Šekspirove smrti u JDP-u

Jugoslovensko dramsko pozorište i Britiš Kounsel obeležili su večeras 400 godina od smrti Vilijama Šekspira predstavom "Otelo" u režiji Miloša Lolića.
Uoči predstave je istaknuto da je Šekspirovo delo i danas živo, inspirativno i veličanstveno kao što je bilo i pre četiri veka.

Ambasador Velike Britanije Denis Kif je rekao da ceo svet obeležava 400 godina od smrti velikog umetnika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i da je njegovo delo jedinstven fenomen u ljudskoj istoriji.
“Nije prestajao da bude inspiracija svima koji se bave umetnošću, obrazovanjem i engleskim jezikom. On je najvažniji britanski pisac, ali ne pripada samo Britancima. Inspirisao je političare, filozofe, borce za ljuska prava i mnoge druge”, rekao je Kif.
Kako je istakao, Šekspirovo delo će nastaviti da nas spaja i Britiš Kaunsil će svojim programima približavati njegovo delo mladim generacijama.
Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović je rekla da je Šekspir svetski klasik i najveći pisac u istoriji pozorišta, koje se deli na period pre i posle Šekspira. Istakla je da je Šekspir sa svojih 37 drama zauvek promenio pozorište.
“Svako njegovo delo je veliki izazov za svakog glumca i bez njegovih dela Jugoslovensko dramsko pozorište svakako ne bi bilo isto”, rekla je Vučković Manojlović.
Rekla je da su se u JDP-u do sada igrale predstave 18 Šekspirovih dela i najavila da će se uskoro igrati još jedna predstava "Hamlet" u režiji Aleksandra Popovskog i da će u septembru biti premijera.
Direktorka Britiš Kaunsila za Zapadni Balkan Kler Sirs je rekla da je nedavno objavljeno istraživanje o tome koliko veliki uticaj imaju Šekspirova dela za ljude širom sveta, koje je obuhvatilo 50 zemalja. Sirs je naglasila da je Šekspir imao ogroman uticaj na svetsku kulturu.
Sekretar za kulturu grada Beograda Vladan Vukosavljević je rekao da je JDP kao ustanova kulture ponos Beograda. Naglasio je da nije čudo što se ceo svet klanja velikom geniju Šekspiru, s obzirom na to da njegova dela sijaju već četiri veka i šalju poruku da smo svi jedan rod.
Obeležavanju godišnjice prisustvovao je i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.
Na sceni JDP-a, od njegovog osnivanja do danas, postavljeno je 18 predstava po Šekspirovim delima: "Kralj Lir", "Romeo i Julija", "Magbet", "Ričard Treći", "Vesele žene vindzorske", "Troil i Kresida", "Oluja", "Kako vam drago", "Bogojavljenska noć…".
U ovom trenutku, na repertoaru pozorišta se, uz "Otela", nalazi i "Mletački trgovac".
Britiš Kaunsil povodom velikog jubileja sprovodi "Shakespeare Lives", globalni program aktivnosti tokom cele 2016. godine.
Taj program obuhvata veliki broj različitih događaja u preko 110 zemalja, uključujući inovativne pozorišne i plesne komade, filmske projekcije, umetničke izložbe radova iz celog sveta, kao i obrazovne materijale za učenje engleskog jezika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.