Obeležena 80. godišnjica rodjenja Branka Miljkovića

Izvor: Beta, 29.Jan.2014, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 80. godišnjica rodjenja Branka Miljkovića

BEOGRAD, 29. januara 2014. (Beta) - Povodom 80. godišnjice rodjenja pesnika Branka Miljkovića, predstavnici Ministarstva kulture i brojnih kulturnih institucija odali su u sredu poštu kod njegovog groba u Beogradu.

U ime Ministarstva kulture venac na spomenik na Novom groblju položio je državni sekretar Dejan Ristić, koji je kazao da je Miljkovićeva poezija, "iako skromna po obimu, izuzetno značajna po dubini, temama i emocijama o kojima govori".

"Tokom nepune tri decenije >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << života iza sebe je ostavio antologijsku poeziju, koja s pravom biva uvrštena u najznačajnije pesme na srpskom jeziku", kazao je Ristić, nakon što je recitovao Miljkovićevu pesmu "Pohvala svetu".

Dekan Filološkog fakulteta Aleksandra Vraneš istakla je da je Miljković ostao upamćen kao "vrstan pesnik, odličan esejista, teoretičar književnosti, zapažen prevodilac sa ruskog i francuskog jezika, autor koji je smatrao da se čak i Ajnštajn može prepevati".

Ona je kazala da Miljkovićevu poeziju čini "kreativan odnos prema pesničkoj, kulturnoj, filozofskoj pa i naučnoj tradiciji".

"Poetički nasledjujući Valerija i Malarmea, Miljković piše poeziju koja se u periodu posle Drugog svetskog rata vraća disciplinovanoj formi, sonetu i tradicionalnim oblicima. Poštovao je načela simbolizma, u svojim pesmama najviše pevajući o svojim pesmama", kazala je Vraneš.

Prema njenim rečima, Miljkovićeva poezija predstavlja "redak, dramatičan i tragičan prizor pesnikovog spora sa životom", koji se završio tragično kada je "počeo da gubi poverenje u poeziju".

Počast Miljkoviću odali su i predstavnici Filološkog fakulteta u Beogradu, Narodne biblioteke Srbije, Instituta za književnost i umetnost, Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti, Biblioteke grada Beograda, Srpske književne zadruge i Udruženja književnika Srbije.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležena 80. godišnjica rođenja Branka Miljkovića

Izvor: Akter, 29.Jan.2014

Predstavnici Ministarstva Kulture i kulturnih institucija odali su poštu Branku Miljkoviću povodom 80. godišnjice od rođenja

Nastavak na Akter...

Predstavnici Ministarstva kulture odali počast na grobu Branka Miljkovića

Izvor: Blic, 29.Jan.2014

Povodom 80. godišnjice rodjenja pesnika Branka Miljkovića, predstavnici Ministarstva kulture i brojnih kulturnih institucija odali su danas poštu kod njegovog groba u Beogradu Branko Miljković..U ime Ministarstva kulture venac na spomenik na Novom groblju položio je državni sekretar Dejan Ristić,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.