Obeležena 131 godina Kolarčeve zadužbine

Izvor: S media, 29.Nov.2009, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 131 godina Kolarčeve zadužbine

U Velikoj sali Kolarčeve zadužbine svečano je obeležena 131 godina od osnivanja ove ustanove nastale voljom velikog srpskog dobrotvora Ilije Milosavljevića Kolarca, koji je svojim testamentom iz 1878. godine sve što je imao ostavio svome narodu za širenje nauke i kulture.

Generalni sekretar i zamenik predsednika Odbora Zadužbine Ilije M.Kolarca Zoran Marjanović istakao je u pozdravnoj reči da se ova institucija razlikuje od ostalih obrazovnih i kulturnih nacionalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << institucija koje su nastale dobročiniteljstvom, isto kao što se sam Kolarac kao dobročinitelj izdvaja svojom licnošću od drugih dobročinitelja.

"Jedva pismeno seosko seljače, radeći i probijajući se kroz život, postalo je za života čovek od vrednosti i za života je dobročiniteljstvom sagradio i sopstvenu besmrtnost", kazao je Marjanović i dodao da je Kolarac kao vizionar osetio potrebu da se stvori jedna posebna velika narodna škola koja će biti u službi narodu, nezavisna od svih prolaznih političkih i partijskih ineresa.

Tradicionalno na dan osnivanja Zadužbine uručene su godišnje nagrade Plakete Kolarčeve zadužbine: lingvista dr Drago Čupić zbog bolesti nije bio na uručenju, a tri dame - internista dr Georgina Pudar, muzički kritičar lista "Danas" Zorica Kojić i nagradjena za najbolju izložbu u sezoni 2008-9. akademski slikar Jelena Trajković sa velikim zadovoljstvom su primile Plaketu za izvanredne zasluge u programskoj delatnosti Zadužbine u 2009. godini.

U muzičkom programu svečanosti nastupili su mladi srpski pijanisti Miloš Mihajlović (31) i Vladimir Milošević (29), docenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koji su postigli veliki uspeh osvajanjem najviših nagrada na nedavno završenom značajnom medjunarodnom takmičenju "Soutern hajlends" u Sidneju, u Australiji.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Obeležena 131 godina Kolarčeve zadužbine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2009

BEOGRAD - U Velikoj sali Kolarčeve zadužbine je svečano obeležena 131 godina od osnivanja ove ustanove nastale voljom velikog srpskog dobrotvora Ilije Milosavljevića Kolarca, koji je svojim testamentom iz 1878. godine sve što je imao ostavio svome narodu za širenje nauke i kulture...Generalni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.