Obeležavanje 80 godina od rođenja Branka Miljkovića

Izvor: Studio B, 29.Jan.2014, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje 80 godina od rođenja Branka Miljkovića

Ministarstvo kulture Srbije obeležiće u sredu 80 godina od rođenja velikog pesnika Branka Miljkovića okupljanjem pored groba tvorca pesme "Uzalud je budim".

Na beogradskom Novom groblju okupiće se predstavnici Ministarstva kulture, Narodne biblioteke Srbije, Filološkog fakulteta u Beogradu, Instituta za književnost i umetnost, Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti, Biblioteke grada Beograda, Srpske književne zadruge i Udruženja književnika Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Počast pesniku odaće i predstavnici Srpskog književnog društva, Srpskog PEN centra, Društva književnika Vojvodine, Udruženja književnih prevodilaca, kao i veliki broj književnika i poštovalaca dela Branka Miljkovića.

Ceremoniju odavanja počasti predvodiće državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Dejan Ristić.

Branko Miljković rođen je u Nišu 29. januara 1934. godine. Detinjstvo je provodio tokom Drugog svetskog rata u porodičnoj kući na periferiji Niša. Odrastanje u porobljenom Nišu, gde je bio svedok strahota rata i nasilja, najverovatnije će kasnije u psihološkom smislu biti začetkik tema o smrti u njegovoj poeziji, navodi se u saopštenju ministarstva i na sajtu Vikipedija.

Prvu pesmu objavio je 1952. u beogradskom listu Zapisi sa 18 godina. U Nišu je objavljivao pesme u Službenom glasniku, Glasu omladine, Našem putu, Gledištima, 1953. godine otišao je u Beograd na na studije filozofije i na Filozofskom fakultetu diplomirao je 1957.

Kao student je bio u grupi neosimbolista koji su nastojali da u poeziji sintetizuju pesničko iskustvo simbolista i nadrealista.

Prve pesme objavio je u Beogradu 1952, a poznat postaje 1955. kada mu je Oskar Davičo u časopisu Delo objavio više pesama. Prvu zbirku, "Uzalud je budim", objavio je 1956. godine, i njom je postigao uspeh i kod publike i kritičara.

Objavio je i zbirke pesama "Smrću protiv smrti" (zajedno sa Blažom Šćepanovićem, 1959), "Poreklo nade" (1960), "Vatra i ništa" (1960), "Krv koja svetli" (1961)...

Književna kritika ga je svrstala u sam vrh srpske poezije. Za najznačajniju zbirku Branka Miljkovića smatra se "Vatra i ništa".

Branko Miljković ubio se 12. februara 1961. godine u Zagrebu.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Osnovna škola Car Konstantin obeležila školsku slavu Sveti Sava (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 29.Jan.2014

Predstavom “Vekovi između zemlje i neba-potomačko poštovanje“ odigranom u prisustvu mnogobrojnih zvanica iz kulturnog i javnog života grada, osnovna škola “Car Konstantin“ obeležila je školsku slavu Sveti Sava. Ovaj čin uveličao je svojim prisustvom i akademik Matija Bećković govoreći...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.