OPAKA BOLEST JE BILA JAČA: Preminuo poznati književnik Dževad Karahasan!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2023, 21:43

OPAKA BOLEST JE BILA JAČA: Preminuo poznati književnik Dževad Karahasan!

Terapije nisu dale očekivane rezultate.

Istaknuti bosanskohercegovački književnik Dževad Karahasan preminuo je u 70. godini nakon borbe s teškom bolešću, objavili su austrijski mediji.

- Dževad Karahasan, jedan od najznačajnijih evropskih autora, preminuo je. Kako je saopštila njegova porodica, preminuo je u 70. godini - javlja "Kleine Zeitung".

Karahasan se sa zloćudnom bolešću borio dve godine. U posljednje vreme bolest je uznapredovala, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pa nisu pomogle ni brojne terapije. Prošao je operativni zahvat, mukotrpna zračenja, razne druge terapije, bio je pod stalnim nadzorom austrijskih doktora, ali je bolest, nažalost, bila jača.

Karahasan je rođen u Duvnu (današnji Tomislavgrad) 1953. godine. U rodnom je gradu završio osnovnu školu i gimnaziju, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsek komparativne književnosti i teatrologije, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dugi niz godina učestvovao je u uređivanju sarajevske revije za kulturna pitanja "Odjek".

Rat u BiH 1992. godine zatekao ga je na mestu profesora, a kasnije dekana Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Bio je redovni je profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, i gostujući profesor na sveučilištima u Salcburgu, Insbruku, Berlinu (pri Humboldt-Universitaet-u) i Baselu.

A post shared by Karmelina (@karmelinah)

Bio je glavni urednik časopisa za teoriju i kritiku umetnosti "Izraz" u Sarajevu, kao i selektor, predsednik ili član žirija uglednih pozorišnih festivala. Objavio je više od stotinu stručnih radova u časopisima, zbornicima i knjigama o raznim autorima i teorijskim problemima drame, teatra i prozne književnosti. Eseje, pripovetke i studije objavljivao je u gotovo svim uglednim evropskim časopisima u Sarajevu, Ber­linu, Rimu, Parizu, Londonu, Pragu i drugde.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.