Izvor: Blic, 22.Okt.2016, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OLOVO I KRV NA SLIKAMA Otvorena izložba Vladana Ljubinkovića u Blok galeriji

Beogradski slikar Vladan Ljubinković predstaviće se ostvarenjima iz ciklusa "Olovo i krv", izložbom slike-objekti u Galeriji Blok na Novom Beogradu koja će biti otvorena do 3. novembra.

Autor razmišlja o promeni značenja i paralele između slobode i ropstva. Uslovnu i lažnu slobodu propušta kroz prizmu zastave SAD-a, optikom krupnog kapitala. Prateći oblik poznatog kulturnog modela inciran je način razmišljanja i intezitet usmerenog opažanja ka novim pojavnim oblicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u uslovima savremene stvarnosti.

U predgovoru kataloga profesor Nikola Šuica, istoričar umetnosti, navodi da je: "Slikarev sadržajni i medijski pristup iskazuje iznenađujuće inovativan odnos ka rekonfiguraciji nekadašnjeg estetskog radikalizma. Ljubiković je ostvario 11 različitih dela slikarskog ciklusa 'Olovo i Krv' ispitujući dejstvo slike kao površine i predmeta, i postigao po formatu golema iznenađenja koja kriju, jednako i sonorno strujanje vizuelnog dejstva i minucijozno upisivanje, ucrtavanje, kamufliranje i prefarbavanje".

Vladan Ljubinković (rođen 1951. godine), diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1975. godine, a magistrirao na istom 1981. godine. Član ULUS-a od 1976, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu. Izlagao je samostalno osamnaest puta u zemlji i inostranstvu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.