O autentičnosti dela Save Šumanovića

Izvor: Politika, 01.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O autentičnosti dela Save Šumanovića

Iako je hemijska analiza najpouzdanija, ovakva vrsta ekspertize umetničkih dela je skupa a u našoj zemlji praktično ne postoji institucija koja se time bavi

Srbiji je neophodan centar za ekspertizu kako bismo imali mogućnosti da utvrdimo šta je autentično, a šta ne – zaključak je okruglog stola koji je održan u galeriji „Haos” povodom nedavno izraženih sumnji u autentičnost nekih od crteža i pastela Save Šumanovića, izloženih u ovom prostoru. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Naime, Ljubica Miljković, istoričarka umetnosti i muzejska savetnica Narodnog muzeja u Beogradu, nakon posmatranja izloženih radova, konstatovala je da neki od njih nisu nacrtani rukom velikog umetnika. Izložbu u „Haosu”, koja će biti otvorena do 13. juna, čine Šumanovićevi radovi na papiru – crteži, pasteli i akvareli, a većina postavke potiče iz privatnih kolekcija, dok su neka dela pozajmljena od Narodnog muzeja iz Smederevske Palanke. Ljubica Miljković ilustrovala je svoje navode skeniranim pastelima i uljanim slikama.

– Sa popriličnom sigurnošću mogu da kažem da su ovi pasteli naslikani po slikama, a ne slike po pastelima. Smatram da čak četrnaest radova izloženih u ovom prostoru nije autentično – navela je Miljkovićeva.

Tome se oštro usprotivio Srđan Đurić, autor izložbe u „Haosu”.

– Ne možete upoređivati pastele i uljane slike. Normalno je da su boje izražajnije na pastelu. Ali, ako pogledate malo bolje, videćete da je stil na tim pastelima isti kao na Šumanovićevim slikama. Šumanović je svoje slike u ulju radio na osnovu pastela. Ako Vi tvrdite da su ovo falsifikati, gde se onda nalaze originali? Sava ih sigurno nije zgužvao i bacio – rekao je Đurić.

Oboje su se, na kraju, složili da bi jedino hemijska analiza mogla da utvrdi autentičnost ovih dela. Pored toga što je ovakva vrsta ekspertize skupa, u Srbiji praktično ne postoji institucija koja se time bavi.

– U Institutu „Vinča” mogu da se obave neke analize, ali se to samo sporadično radi, pošto to nije njihova osnovna delatnost. Mi čak i ne znamo koje se sve vrste eksperimenata i analiza tamo rade. Zato nam je potreban centar za ekspertizu, odnosno institucija koja će se isključivo baviti procenjivanjem autentičnosti dela. Mislim da bi takvu instituciju trebalo da osnuje Ministarstvo kulture, pošto je to važan aspekt kulturne politike – smatra Borka Božović, urednica galerije „Haos”, dodajući da bi najprirodnije bilo da centar za ekspertizu bude osnovan u okviru Instituta za konzervaciju, pošto su te dve delatnosti srodne.

Božovićeva navodi da još nije bilo konkretnih razgovora sa Ministarstvom kulture o ovoj temi, pošto je u toku procena stanja i potreba na srpskom umetničkom tržištu. Zbog toga je, kako kaže, okrugli sto u „Haosu” tek početak skretanja pažnje javnosti na problem utvrđivanja autentičnosti umetničkih dela u Srbiji.

S. Korać

[objavljeno: 01/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.