O Tišmi, iz ugla stranih čitalaca (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2021, 11:20

O Tišmi, iz ugla stranih čitalaca (AUDIO)

Nedavno je objavljena Tišmina autobiografija na nemačkom jeziku. Nemački novinar Sinkred Resel boravio je pre praznika u Novom Sadu pripremajući radijsku emisiju o Aleksandru Tišmi.

Veliki obožavalac Tišminog opusa kući se vratio neprijatno iznenađen činjenicom da je Novi Sad zanemario svog pisca. No vratiće se, ne samo zbog obećanja ovdašnjih institucija, već i zbog istraživanja Tišminog dokumentarnog televizijskog serijala sa istaknutim intelektualcima srednje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evrope.

Reselu je domaćica bila Bora Babić iz " Akademske knjige", izdavačke kuće koja je objavila ceo opus našeg velikana a novinarki RNS Tamari Nikčević Matijević je prenela svoja viđenja njegovog boravka i samom Tišmi.

"Autobiografija je veoma dobro prihvaćena u Nemačkoj, dobila je odlične recenzije te je to bio i povod dolaska nemačkog novinara u Novi Sad koji je imao priliku devedesetih godina da upozna Tišmu. On je neprijatno iznenađen malim tragovima pisca koje je zatekao u njegovom Novom Sadu" rekla je Babićeva.

Ipak je novinar Resel otišao zadovoljan što se njegov omiljeni pisac čita, te što će izaći njegova celkupna dela i da će taj projekat biti zaokružen i našim obećanjima (SANU, Fondacija NS EPK 2021 i Galerija Matice srpske) da će još puno toga biti urađeno za Tišmu.

"Tu je i Fondacija Aleksandra Tišme koja se trudi da pogura promociju Tišme koga ja smatram najvećim kulturnim brendom Novog Sada" izjavila je Babićeva.

Emisija će biti emitovana u junu ali to nije dovoljno za Reslera. On se sada bavi dokumentarnim emisijama koje je Tišma radio devedesetih godina o piscima jugoistočne i srednje Evrope koje bi sažeo u TV emisiju o Tišminom novinarskom radu.

Inaće, dokaz svetskog interesovanja za pisca je i to da je u planu skori izlazak tri Tišmina romana na turski jezik, Albanci će objaviti "Upotrebu čoveka" a trenutno se prevodi na slovenački jezik "Škola bezbožništva". U Americi pak, izlazi ko zna koje po redu izdanje "Upotrebe čoveka".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.