Nušićev Pokojnik kod Šerbedžije na Brionima

Izvor: Glas javnosti, 20.Jun.2012, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nušićev "Pokojnik" kod Šerbedžije na Brionima

ZAGREB - U novoj sezoni Kazališta Ulisis koje je osnovao Rade Šerbedžija, na Brionima kod Pule ovog leta će se predstaviti i dramski umetnici iz Srbije i cele bivše Jugoslavije, a biće postavljen i čuveni komad Branislava Nušića, "Pokojnik".

"Zadatak umetnika je da grade mostove na ovim područjima i među ljudima koji žive jedni sa drugima, jer samo tako može se doći u Evropu", rekao je Šerbedžija na konferenciji za novinare u Zagrebu, na kojoj je predstavljen program nove, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 12. sezone, koja će trajati 41 dan.

Po rečima čuvenog eks-Ju glumca, koncepcija tog teatra "nalikuje, ali nije nostalgija koje nema, već umetnički odgovor svih učesnika projekta".

Lenka Udovički, koja režira Nušićevog "Pokojnika", naglasila je da je tema ovogodišnje sezone povratak kući, kako Odiseja, tako i Pavla Marića iz Pokojnika, ističući da Nušić jako dugo nije igrao u Hrvatskoj.

U toj predstavi između ostalih glume i Zijah Sokolović, Jelisaveta Sabljić, Miodrag Krivokapić i Branislav Zeremski, a rediteljka ističe značaj "razmene talenta i ideja".

"Mi smo od prve godine bili kosmopolitski jer smo imali glumce iz BiH i Slovenije i muzičare iz Engleske i Francuske. Kako se razvijamo, tako je sve veća mogućnost da što veći broj ljudi iz regiona i sveta dođe i razmenjuje talenat i ideje", rekla je.

"Pokojnik zove da bude postavljen jer je toliko aktuelan i fantastično napisan komad da za njegovo uvrštenje postoji opravdanje veliko kao stena", rekla je i dodala da što se tiče repertoara, nema skrivene agende, plana ili taktike: "Ako neki od režisera bude želeo da radi nekog srpskog pisca, mi ćemo ga staviti na repertoar jer je naša suština bila da stavimo umetnost i umetnika iznad svega." O tome kako je došlo do predstave Odisej, po delu Gorana Stefanovskog, govorio je režiser Aca Popovski, ističući svoje teatarska ostvarenja i kontakte "u vreme nakon što je srušen jedan svet, ali se shvatilo da nije napravljen neki novi".

"Odisej" je koprodukcija zagrebačkog Dramskog kazališta "Gavella", Srpskog narodnog pozorišta i Ateljea 212 iz Beograda, Sterijinog pozorja iz Novog Sada, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i Teatra na navigatorot iz Skoplja, a među ostalim u predstavi igraju Anita Mančić i Svetozar Cvetković, kao i Boris Isaković, Jasna Đuričić i Nikola Ristanovski, kao i druge njihove kolege.

Kako je ispričala Anita Mančić, u svet glume ušla je jer je čula fantastične priče. "Ali zemlja se raspala i ništa od sna sve do sada kad su se okupili ljudi. Što je plan bliži ostvarenju, to se više bojim jer snosim odgovornost i želim da se ostvari na najbolji način." "Teatar Ulisis nije povratak na neko zajedništvo, to je zapravo jedina budućnost", rekao je za Svetozar Cvetković ističući potrebu da se "mala tržišta, bar što se jezika i duha tiče, povežu".

"Uvek sam smatrao da na ovim prostorima treba poštovati i shvatiti kulturne i umetničke razlike kao benefit, a ne kao nešto što je negacija i razlog za sukobe", rekao je Cvetković i dodao da je teatar koji traje 12 godina "dobar razlog za sistem kako će se na ovim prostorima odvijati kontakti između umetnika na ovim prostorima".

Šerbedžija je istakao da je radostan što je teatar uspeo.

"Postali smo zanimljivi ljudima, imamo svoju publiku, naše predstave su uglavnom pune čak i pored krize. Narod je prihvatio naš teatar, a mi smo već dve godine dobili nagrade za zasluge za razvijanje turizma u Istri što je dokaz uspešnosti naše misije", kazao je on Tanjugu.

Ističući da je festival sve kosmopolitskiji, što je i bila njegova ideja, Šerbedžija je podsetio na goste, među kojima su Vanesa Redgrejv, Anet Bening, Anđelina Džoli, Robert Lantoš.

"Da ne govorimo o ljudima iz susednih država koji su interesantni glumci, divni režiseri, pisci. To je pravi način saradnje jednih s drugima, a samim tim pomažemo trudu naših političara koji imaju ispravnu viziju i ideju o uspostavljanju normalnih odnosa između bivših jugoslovenskih republika", rekao je.

Sezona se otvara koncertom braće Teofilović 15. jula, a osim "Odiseja" i "Pokojnika", publika će imati priliku da vidi "Dnevnik jednog ludaka" Samjuela Fisija (Samuel Finzi) i V. Gogolja, "Kralj Lir" i "Kabare Breht - zadrživi uspon Artura Uija".

Osim toga biće organizovano i dve izložbe i tri koncerta, među ostalim i Darka Rundeka.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nušićev „Pokojnik” u Šerbedžijinom teatru

Izvor: Politika, 20.Jun.2012

Zagreb – U novoj sezoni Kazališta „Ulisis”, koje je osnovao Rade Šerbedžija, na Brionima kod Pule, ovog leta će se predstaviti i dramski umetnici iz Srbije i cele bivše Jugoslavije, a biće postavljen i čuveni komad Branislava Nušića, „Pokojnik”. „Zadatak umetnika je da grade mostove...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.