Novo Predsedništvo SANU

Izvor: Politika, 08.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo Predsedništvo SANU

Srpska akademija nauka i umetnosti tražiće dodatni novac za arhive u Beogradu i Sremskim Karlovcima

Na godišnjoj Skupštini Srpske akademije nauka i umetnosti, održanoj juče u Beogradu, izabrano je novo Predsedništvo u sastavu Dragoš Cvetković, Dragomir Vitorović, Dragutin Dražić, Milorad Ekmečić i Nikola Janković. Na dnevnom redu Skupštine, osim izbora, bio je i izveštaj o radu Akademije u 2006. godini.
U uvodnoj besedi predsednik SANU Nikola Hajdin istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je da su prostornim proširenjem stvoreni uslovi za efikasniji rad Akademije i njenih instituta.

– Važno je napomenuti da značajan broj akademika aktivno učestvuje u različitim telima vlade, skupštine i ministarstava, što je otvorilo mogućnost da Akademija predlaže ili aktivno ocenjuje većinu mera koje se tiču nauke, umetnosti i kulture u celini, rekao je Hajdin.

Podsetivši na brojne obnovljene i nove kontakte sa evropskim i svetskim naučnim i kulturnim institucijama, Hajdin je, međutim, ukazao na nedovoljan broj radova Akademije iz humanističkih disciplina.

Jedna od tema koja je izazvala diskusiju među akademicima bila je starosna struktura članova SANU. O tome je govorio dosadašnji potpredsednik Akademije Stevan Koički, koji je naveo da je najveći broj akademika starosne dobi između 75 i 85 godina. Prema njegovim rečima, jedini akademik mlađi od 50 godina je Isidora Žebeljan. Među članovima SANU čak su četiri starija od 90 godina.

Akademik Kosta Mihajlović, opravdavajući postojeću starosnu strukturu kazao je da je za doprinos društvenim naukama važno i životno, a ne samo stručno iskustvo. Kao primer pomenuo je mlade naučnike, koji profesionalni uspeh dožive do 35. godine, nakon čega ne objave više nijedan rad. Nikola Hajdin duhovito je prokomentarisao da, među onima koji juče nisu prisustvovali skupštini, najveći broj spada u najmlađe članove Akademije.

Tema diskusije bila je i stanje arhiva SANU u Beogradu i Sremskim Karlovcima koju je pokrenuo akademik Vasilije Krestić.

– Ono što je dubrovački Arhiv za srednjovekovnu istoriju, to je Arhiv u Sremskim Karlovcima za istoriju Srba na tlu Austrougarske. Mi raspolažemo minimalnim sredstvima koja je izdvojila SANU, ali to nije dovoljno da se zaštite vredna dokumenta od oštećenja. Potražićemo neophodnu pomoć od Ministarstva za kulturu i Ministarstva za nauku, ako je potrebno i od Vlade Srbije, naglasio je Krestić.

Predsednik SANU saglasio se sa stavom Vasilija Krestića dodavši da briga o arhivima jeste jedna od najvažnijih obaveza Akademije.

Akademik Dejan Medaković predložio je da Skupština SANU izda saopštenje o Kosmetu, napomenivši da ova institucija ne bi trebalo da zadire u dnevno–političke događaje, već da se oglašava samo o suštinskim nacionalnim pitanjima. Skupština nije razmatrala ovaj njegov predlog.

Skupštini SANU kratko je prisustvovao i novi ministar kulture Vojislav Brajović.

B. StojakovićJ. Stevanović

[objavljeno: 08.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.