Novi madridski muzej u punom sjaju: Biće izložena dela koja javnost nikada nije videla

Izvor: B92, 11.Jun.2023, 08:11

Novi madridski muzej u punom sjaju: Biće izložena dela koja javnost nikada nije videla

Novi muzej sa impresivnim blagom koje su sakupili španski monarsi u proteklih pet vekova otvara svoja vrata u Madridu u junu.

Smešten preko puta Kraljevske palate, Kraljevska galerija se otvara 29. juna. U novom muzeju biće moguće videti slike, tapiserije, nameštaj i luksuzne kočije.

Većinu od 650 eksponata javnost nikada nije videla. Neka dela su se nalazila na brojnim istorijskim mestima širom Španije.

Među remek-delima kolekcije biće i slika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dijega Velaskeza sa konjem bez jahača. Beli konj je poslednji put prikazan javnosti 2015. godine na privremenoj izložbi u Parizu. Pored slike biće ogromna tapiserija iz 16. veka koja je nekada bila u vlasništvu španske kraljice Izabele i koju je Ministarstvo kulture u februaru kupilo za milion evra.

Predmet koji takođe privlači pažnju je prvo izdanje Don Kihota pisca Migela de Servantesa. Ovaj roman se smatra jednim od najvećih književnih dela. Umetnička zbirka obuhvata platna italijanskih majstora Karavađa i Jakopa Tintoretija i španskog slikara Fransiska Goje, čija dela odražavaju burnu prošlost zemlje.

Moderna zgrada, u kojoj će se nalaziti vekovna kraljevska blaga, dobila je nekoliko arhitektonskih nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.