Novi festival u Subotici

Izvor: Politika, 31.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi festival u Subotici

Festival bi predstavio savremena pozorišna ostvarenja sa Balkana

Subotica – U organizaciji pozorišta na mađarskom jeziku „Dežo Kostolanji”, u novembru ove godine, Subotica će biti domaćin međunarodnog pozorišnog festivala koji će prikazati savremena pozorišna kretanja u regionu.

– Da bi u potpunosti opravdala naziv „grad festivala”, kako ga često nazivaju, Subotici je nedostajao jedan pozorišni festival i odlučili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << smo da njegovo ostvarenje poverimo pozorištu „Dežo Kostolanji” koje postoji 15 godina i koje je po svom umetničkom i savremenom pozorišnom razvoju jedno od najuspešnijih u Vojvodini, kaže Ildiko Lovaši, gradski sekretar za kulturu.

Festival pod imenom „Desire central station”, prema rečima Andraša Urbana, direktora i reditelja pozorišta „Dežo Kostolanji”, deo je šireg projekta „Tramvaj Desire”, a nastojaće da u Subotici prikaže ostvarenja onih pozorišta koja na savremeni način tragaju za zapadnoevropskim kulturnim vrednostima, za identitetom i koji na moderan način osvetljavaju probleme savremenog društva.

– Ostalo je malo vremena za organizaciju ovakvog festivala koji neće imati takmičarski karakter već nam je namera da ovde okupi najbolje stvaraoce na platformi slobodnog, zdravog umetničkog razmišljanja. U ovoj prvoj godini takve projekte potražićemo među pozorištima na Balkanu, a nećemo imati klasične selektore već će u izboru predstava učestvovati ljudi iz samog pozorišta kao i naši saradnici, objašnjava Urban.

Pozorišni festival „Desire central station” trebalo bi da se održi u novoj zgradi pozorišta „Dežo Kostolanji”, za čije potrebe se iz Fonda za kapitalna ulaganja Pokrajine renovira zgrada bivšeg bioskopa „Lifka”.

A. I.

-----------------------------------------------------------

Podrška grada projektima

Ildika Lovaši, gradski sekretar za kulturu, kaže da zbog finansijske krize budžet za režijske troškove rada institucija za ovu godinu nije uvećan, ali su se zbog toga opredelili da više novca ode na festivale i umetničke projekte. Tako je Filmski festival, koji postoji već deceniju i po, iz gradskog budžeta dobio oko sedam miliona dinara, za njim je odmah novoosnovani regionalni pozorišni festival sa blizu šest miliona dinara, Međunarodni festival pozorišta za decu dobiće 4,3 miliona dinara, „Interetno” festival blizu tri miliona dinara, a tradicionalna manifestacija „Dužijanca” oko dva miliona dinara. Ukupno, više od 22 miliona dinara izdvojeno je za festivale i manifestacije.

[objavljeno: 01/02/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Novi pozorišni festival u Subotici

Izvor: Trablmejker, 01.Feb.2009, 17:37

U organizaciji pozorišta na mađarskom jeziku „Dežo Kostolanji”, u novembru ove godine, Subotica će biti domaćin međunarodnog pozorišnog festivala koji će prikazati savremena pozorišna kretanja u regionu.

Nastavak na Trablmejker...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.