Novi Sad: Izložba o istorijatu pozorišta u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2022, 13:10

Novi Sad: Izložba o istorijatu pozorišta u Srbiji

Izložba "Daske koje život znače više od života", koja predstavlja istorijat pozorišta u Srbiji i njegov značaj za stvaranje nacionalnog identiteta, otvorena je u novosadskom Pozorištu mladih.

Projekat realizuju Udruženje Petrovaradin Media i kompanija Color Media Communications uz institucijalnu podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Predsednik kompanije Color Media Communications Robert Čoban, koja je organizator projekta kaže da je pre četiri godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << počeo sa organizovanjem sličnih izložbi.

"U saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Srbije razmišljali smo kako da približimo istorijat pozorišta u Srbiji široj publici. Sve fotografije koje vidite su iz muzeja. Želimo da ljudi shvate da pozorište nije ovde od juče", poručio je Robert Čoban.

Za potrebe i realizaciju projekta Muzej pozorišne umetnosti Srbije ustupio je istorijsku građu.

Direktorka, Vesna Burojević, ističe da je značajno to što je muzejska građa sada dostupna javnosti.

"Bićemo svedoci bogatog pozorišnog života u Srbiji kroz istoriju. Sadržaj će na ovaj način biti dostupan svima", poručila je Burojević.

Pozorište mladih proslavlja 20 godina rada i ujedno je najstarije lutkarsko pozorište na Balkanu.

Mihajlo Nestorović, direktor, naglašava da se izložba odlično uklopila u ovaj jubilej.

"Dobro je i da se kulturni poslenici podsete istorijata pozorišta koji su učili na svojim akademijama. Postavka je sada u holu, a nadamo se i da ćemo uskoro imati galeriju za ove svrhe", izjavio je Nestorović.

Postavka se može pogledati do 15.decembra kada će biti premeštena u Kraljevačko pozorište.

Gostovaće u četiri grada u Srbiji u foajeima pozorišta, kulturnih centara i muzeja, sa idejom da je pogleda što veći broj posetilaca.

Današnja postavka u Pozorištu mladih prva je u serijalu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novi Sad: Izložba o istorijatu pozorišta u Srbiji

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 07.Dec.2022

NOVI SAD – Izložba “Daske koje život znače više od života”, koja predstavlja istorijat pozorišta u Srbiji i njegov značaj za stvaranje nacionalnog identiteta, otvorena je u novosadskom Pozorištu mladih. Projekat realizuju Udruženje Petrovaradin Media i kompanija Color Media Communications...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.