“Novi Jerusalim” u “Laguninoj” ediciji

Izvor: Art-anima.com, 11.Jan.2012, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Novi Jerusalim” u “Laguninoj” ediciji

Izdavačka kuća "Laguna" nedavno je objavila novo izdanje zbirke pripovedaka Borislava Pekića "Novi Jerusalim".

Mada je, u više navrata, pokazao da je jedan od onih majstora pisane reči koji se najbolje snalaze u tzv. velikoj formi, Borislav Pekić je knjigom pripovedaka Novi Jerusalim posvedočio i svoje umeće u gradnji malih formi.

Krećući se u svojim pripovetkama, kao i u romanima, kroz jedan izuzetno dug vremenski okvir, od Vizantije do vremena staljinizma, Pekić >> Pročitaj celu vest na sajtu Art-anima.com << je ispisao priče o onim ljudskim sudbinama koje, pored ostalog, u sebi nose i vremensku simboliku. I širina tematskog zahvata, od sudbine stvaraoca do sudbina onih koji žele da menjaju svet i poredak stvari u njemu, svedoči o tome da je Borislav Pekić jedan od onih pisaca koji sa lakoćom lice svoje priče okreću prema vremenu i iskušenjima koje ono nosi.

Pekićev "Novi Jerusalim" objavljen je u okviru "Laguninog" izdavačkog projekta "Izabrana dela Borislava Pekića – književna građa", koji će do kraja 2013. godine obuhvatitit ukupno trinaest odabranih ostvarenja jednog od najznačajnijih srpskih pisaca. Do sada su, pored "Novog Jerusalima", u pomenutoj ediciji objavljene knjige: "1999", "Besnilo" i "Atlantida", a uskoro bi trebalo da iz štampe izađe još jedan Pekićev roman sa elementima fantastike -"Kako upokojiti vampira".

Nastavak na Art-anima.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.