Izvor: Politika, 22.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove knjige Rakitića i Vukadinovića

Jučerašnji dan bio je u literarnom znaku izabranih i novih pesama naša dva poznata pesnika Slobodana Rakitića i Aleka Vukadinovića. Rakitićeva poetska knjiga "Potomak, novi potomak", u izdanju "Raške škole", predstavljena je u prostorijama Srpske književne zadruge u Beogradu. Prema autorovim rečima reč je o, u celini, novoj zbirci pesama, uz ono sačuvano i obogaćeno jezgro iz knjige "Potomak", objavljene 1982. godine. U ovu zbirku uključen je i znatan broj ranih pesama Slobodana Rakitića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << do sada objavljenih samo u periodici, kao i pesme novijeg datuma.

– "Potomku" sam se vratio ne samo iz emotivnih, već i iz poetičkih razloga. Želeo sam da ispravim nepravdu prema ovoj knjizi, koju sam nepotrebno "razorio", neke pesme preneo u "Tapije u plamenu", a nekima se nisam vraćao sve do sada, niti sam ih preštampavao. U knjizi "Potomak, novi potomak" pojavile su se teme koje su u osnovi komplementarne kosovskoj temi, a osnovna osobina ove knjige u širem značenju je da se bavi zavičajnim temama, rekao je Slobodan Rakitić.

O poetskom stvaralaštvu Slobodana Rakitića govorio je Dragan Lakićević, urednik SKZ-a, koji je naglasio da su Rakitićeve pesme male lirske svečanosti, retorske besede i molitve. "Plačevi i davorje modernog izraza... Reči birane, jezik čist– sve u službi melodije i lepote pesništva", rekao je Lakićević.

U prostorijama "Prosvete" juče je vođen razgovor o poeziji Aleka Vukadinovića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade "Desanka Maksimović", i predstavljena je zbirka njegovih izabranih i novih pesama "Knjiga prstenova", u izdanju Zadužbine "Desanka Maksimović", "Prosvete" i Narodne biblioteke Srbije. Univerzitetski profesor Boško Suvajdžić u pesništvu Aleka Vukadinovića prepoznao je duboku intelektualnu posvećenost, oslonjenu na razloge srca, poverenje u jezik i palimpsest od slojeva narodne mudrosti i eshatološke vizije. Marko Krstić poeziju Aleka Vukadinovića smestio je u evropski okvir i doveo je u vezu sa idejom hipertekstualnosti u srpskoj poeziji.

M. V.

[objavljeno: 22.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.