Novčić sudbine - novi roman za decu Ivane Nešić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2022, 12:29

"Novčić sudbine" - novi roman za decu Ivane Nešić

Nedavno objavljenim romanom "Novčić sudbine" nagrađivana spisateljica za decu Ivana Nešić zaokružila je trilogiju "Zelenbabini darovi", saopštavaju iz Kreativnog centra i dodaju da je u knjigama iz tog serijala autorka čitaoce provela kroz čudesan svet etnomitologije Balkana i podarila junake koji ni po čemu ne zaostaju za onima koji potiču iz mnogo moćnijih književnih tradicija i koji su ovenčani svetskom slavom. 

Trilogiju je ilustrovao Dobrosav Bob Živković. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

„Pomozi onome ko ti u narednim danima zatraži pomoć, inače neće valjati“, pisalo je u poruci koju je Miki dodelila sudbina u obliku belog miša.

Da li ste spremni da zakoračite u još jednu književnu avanturu zajedno s Mikom, slavnim junakom romana Zelenbabini darovi i Tajna nemuštog jezika? Ako jeste, onda je ova neobična poruka s početka teksta upućena i vama. Do nje je Mika došao kada je, naizgled sasvim slučajno, otkrio novčić u dvorištu svoje stare kuće.

Ovim zapletom počinje radnja novog romana Novčić sudbine, kojim autorka Ivana Nešić zaokružuje trilogiju Zelenbabini darovi. Od prvog susreta s maljucima i Zelenbabom, preko zagonetne mokoš i tajanstvenog dara nemuštog jezika, pa sve do najnovijeg romana u kojem će se Mika uhvatiti ukoštac sa sudbinom, imamo priliku da uživamo u pripovedačkom daru Ivane Nešić i brojnim avanturama njenog junaka.

U Novčiću sudbine, trećem nastavku pustolovina, Miki će se ponovo za pomoć obratiti maljutak Pahuk. On je nezgodnim slučajem polomio svoj rog i sada želi da mu izraste novi. Iako na početku deluje da to neće biti pretežak zadatak, tajanstveni putevi priče odvešće Miku i njegovu družinu mnogo dalje od prvog zadatog cilja – na kraju će morati da zaustave jedan rat, čak će uspeti da stignu i do kraja sveta pre nego što se vrate kući. U priču su upleteni i stari prijatelji, Gujica i Paun, Mikina simpatija Svetlana, vile, todorci i brojna druga neobična stvorenja.

„Sa Mikom i romanom Zelenbabini darovi sreli smo se prvi put sada već davne 2013. godine. Od prvog trenutka bilo nam je jasno da se pred nama nalazi izvanredna autorka koja će svojim delima ostaviti značajan trag u književnosti za decu kod nas. Ovo otkriće bilo je posebno iz nekoliko razloga – prvo zato što je u pitanju bila mlada osoba koja se odlučila da piše za decu, a potom i zato što se radilo o romanu prvencu koji je imao već jasno izgrađen stil i jedinstven i vrlo upečatljiv autorski glas“, ističe urednica serijala Anđelka Ružić.

Ivana i Mika su nas osvojili već na prvo čitanje. Sjajna karakterizacija junaka, vešto vođena priča izgrađena na motivima našeg narodnog predanja, kao i humor koji prožima čitavo ovo tkanje, vinuli su Zelenbabine darove u sam vrh književnog stvaralaštva za decu. Roman Zelenbabini darovi dobio je te godine prestižne nagrade, pohvale kritike i osvojio ljubav čitalačke publike. Najveća nagrada stigla je nešto kasnije, kada je ovo delo uvršteno u lektiru za peti razred osnovne škole.

Od tada Ivana Nešić uspela je da postigne ono što teško polazi za rukom i piscima sa mnogo dužim stažom – napisala je tri romana u podjednako snažnom ritmu i tonu. Zahvaljujući vremenu koje je prošlo i svim nagradama i pohvalama koje su knjige dobijale (Zelenbabini darovi – Nagrada Neven za beletristiku za 2013. godinu i Nagrada za najbolju dečju knjigu na Sajmu knjiga u Herceg Novom 2014; Tajna nemuštog jezika – Nagrada Zmajevih dečjih igara za najbolji roman za decu i mlade u 2014), zadatak da zaokruži priču o Miki bio je zaista veliki. Ipak, iz knjige u knjigu ona nas je provela svojom sigurnom rukom kroz čudesan svet etnomitologije Balkana i podarila nam junake koji ni po čemu ne zaostaju za onima koji potiču iz mnogo moćnijih književnih tradicija i koji su ovenčani svetskom slavom. Otkrila nam je iznova fantastičan svet slovenske mitologije, i to na sasvim nov i poseban način pokazujući pravo bogatstvo koje se tu krije.

Uz Mikin blago autoironičan otklon prema gotovo pa antičkim stradanjima, držala nam je osmeh na licu i u najtežim trenucima dok smo navijali za njega i bodrili ga da prođe kroz sva iskušenja koja su mu se našla na putu. Verovali smo u Miku i osmehivali mu se sa izrazitom naklonošću prepoznajući u njemu sve svoje slabosti i mane, pa i one sasvim posebne, recimo prema slatkišima (makar to bila i kocka šećera u trenutku najteže krize).

U završnom delu trilogije Mika je odlučio da uzme sudbinu u svoje ruke i na taj način simbolično odraste. Nije mu bilo lako da prođe kroz sve izazove, ali kao i obično, uz mnogo upornosti, hrabrosti i uz neizbežan osmeh stigao je do cilja. Zato se opraštamo od Mike s verom da neće porasti u nekog sivog i sumornog činovnika stvarnosti i uz posebnu zahvalnost što je s nama podelio ono najdragocenije što je imao – čudesan i neponovljiv svet detinjstva.

Uz redizajn izdanja i ilustracije Dobrosava Boba Živkovića ova trilogija u punom sjaju iščekuje nove generacije koje će odrastati uz ovog velikog i voljenog književnog junaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.