Novaković: Srpska džez scena na uzlaznoj putanji

Izvor: N1 televizija, 20.Okt.2018, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novaković: Srpska džez scena na uzlaznoj putanji

Alt saksofonista i kompozitor Uglješa Novaković ocenio je da granice u džezu više ne postoje i da je prošlo vreme "džez policije" koja je odlučivala o tome šta jeste a šta nije džez, i time diskreditovala umetnike.

On je u intervjuu koji je objavljen na sajtu Beogradskog džez festivala rekao da se srpskoj džez sceni trenutno "događaju stvari koje se nikada nisu dešavale", zbog čega je nestala "učmalost, letargija i lenjost koja se osećala do pre par godina". >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

"Dolaskom mlađih snaga je prirodno došao i taj polet i energija. Nadam se da će se to i nastaviti, jer se trenutno pokazuje da jedna stvar rađa drugu, kao nekakav domino efekat. Što se više snima i stvara to više ljudi skuplja hrabrost da se i sami odvaže i puste sopstveni glas koji će onda opet nekog inspirisati i ohrabriti, i tako u krug", rekao je Novaković

On je dodao i da je situacija na sceni u Hrvatskoj vrlo slična, samo u proporcionalno manjoj meri, i da će neistražene teritorije u njegovom žanru muzike uvek postojati.

"Početak 21. veka bio je rezervisan za usavršavanje (novih) tehnologija, što je izrodilo mnoštvo tehnički savršenih izvođača. To je fascinantno i uzbudljivo, ali samo na kratko. Dugoročno postaje dosadno i neinventivno. Onog trenutka kad se zasitimo te fasciniranosti brzinama i čistoćom zvuka, krenućemo u istinsko istraživanje i eksperimentisanje", ocenio je Novaković.

Novaković se školovao u Gracu, sa kog je odmah nakon diplomiranja otišao u orkestar "Soul Connection" Duška Gojkovića. Karijeru je nastavio između Zagreba i Beograda, džeza i pop muzike, a trenutno promoviše debi album "Tales from the Past".

Na predstojećem Beogradskom džez festivalu Novaković će nastupiti sa svojim kvintetom 29. oktobra u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.