Nova pravila Gremija u sukobu sa veštačkom inteligencijom: Takvo delo nije prihvatljivo

Izvor: B92, 18.Jun.2023, 12:14

Nova pravila Gremija u sukobu sa veštačkom inteligencijom: "Takvo delo nije prihvatljivo"

"Samo ljudski kreatori imaju pravo na dodelu Gremija", objavila je juče Akademija za snimanje zvuka, budući da telo koje dodeljuje najpriznatije svetske muzičke nagrade nastoji da ograniči korišćenje veštačke inteligencije (AI) u industriji.

Rad samo s veštakom inteligencijom je zabranjen, ali neka muzika stvorena uz pomoć veštačke inteligencije može se kvalifikovati u određene kategorije, stoji u ažuriranom pravilniku akademije. "Delo koje ne sadrži ljudsko autorstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije prihvatljivo ni u jednoj kategoriji."

Kreatori muzike sada moraju doprineti najmanje 20 posto albuma da bi zaslužili nominaciju. U prošlosti je bilo koji producent, tekstopisac, inženjer ili istaknuti izvođač na albumu mogao zaraditi nominaciju za album godine, čak i ako je osoba imala mali doprinos.

Prva dodela nagrada Gremi održana je 1959. godine, kao nagrada muzičkim stvaraocima. U novembru 2022. OpenAI je pokrenuo ChatGPT, besplatni chatbot koji podržava Microsoft Corp i koji može generisati dijalog sličan ljudskom na temelju jednostavnih unosa.

AI aplikacije brzo su napredovale, omogućujući korisnicima da animiraju fotografije, stvaraju avatare u filmovima i pišu pesme, eseje i članke. Ljudi u mnogim profesijama sve se više boje da bi veštačka inteligencija mogla zameniti njihova radna mesta.

Na primer, Writers Guild of America (WGA) i Screen Actors Guild (SAG-AFTRA) bore se s upotrebom veštačke inteligencije u kreativnim poljima pisanja scenarija i glume. WGA želi obuzdati AI u pisanju scenarija, dok glumci SAG-a žele osigurati da njegovi članovi mogu kontrolisati upotrebu svojih digitalnih persona i dobiti odgovarajuću naknadu.

WGA pisci stupili su u štrajk početkom maja i tek treba da se dogovore sa studijima o korišćenju veštačke inteligencije, uz ostala pitanja. Glumci bi takođe mogli stupiti u štrajk ako SAG-AFTRA ne postigne dogovor oko sličnih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.