Nova lica kalendara

Izvor: Politika, 17.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova lica kalendara

Promovišući savremenu umetnost, moderno dizajnirani kalendari su danas i sami postali umetničko delo

Decembarska kulturna ponuda obeležena je i zgusnutim promocijama umetničkih kalendara. Pojam umetničkog kalendara odavno se više ne vezuje za prosto štampanje reprodukcija dela poznatih umetnika koji su obeležili istoriju umetnosti na ovim prostorima. Umetnički kalendari danas su osmišljeni kao prezentovanje dela savremenih umetnika, precizno su i moderno dizajnirani >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pa i sami predstavljaju umetničko delo.

Led je još pre više od 15 godina probio sada već kultni Publikumov kalendar angažujući domaće i inostrane umetnike i dizajnere uz prateće izložbe i hepeninge koji su imali značajan odjek u javnosti.

Centar za grafiku „Akademija” Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu već deset godina neguje originalnu praksu da uz godišnji kalendar štampa grafiku jednog umetnika koja, po isteku važenja kalendara, postaje samostalno delo. Kolekcija „Akademijinih” kalendara sastoji se iz grafika Dušana Otaševića, Bore Iljovskog, Marije Dragojlović, Pepe Pašćan, Peđe Neškovića, Miodraga Rogića, Čedomira Vasića, Mirjane Đorđević, Slavoljuba Caje Radojčića, a poslednji u nizu je upravo promovisan kalendar sa grafikom, preciznije foto-litografijom Zorana Naskovskog, koja predstavlja detalj njegovog video rada Nothing but Net (2003). Kombinujući gotovo hipnotičko dejstvo zvuka, tačnije udaraca košarkaške lopte i slike, ovaj rad govori o prolaznosti vremena.

U najboljoj tradiciji najvećih svetskih korporacija da ulažu u savremenu umetnost i kompanija Telenor je svojom kolekcijom dela savremene umetnosti afirmisala stvaralaštvo domaćih savremenih umetnika, a prošle godine prvi put predstavila i umetnički kalendar.

Ovogodišnji, nedavno promovisan kalendar „Novo lice grada” dizajnera Igora Oršolića podseća, po mesecima, na dva zapažena i značajna projekta koja su se tokom 2008. godine desila u Beogradu, a to su „Pokreni grad” i „Art2sitON, koje je osmislila organizacija „Kiosk”. „Pokreni grad” predstavljao je oslikavanje murala u 19 gradova Srbije, dok je „Art2sitOn” angažovao umetnike da u slobodnom gradskom prostoru dizajniraju klupe. Kalendar je napravljen od recikliranog papira i upakovan u platnenu kesu od obnovljivih materijala. Po isteku 2009. kalendar može da se koristi kao fascikla.

Galerija „Ozon” i Rajfajzen banka objavili su kalendar za 2009. godinu u kome su predstavljeni radovi 12 umetnika kako mlađih tako i afirmisanih, koji su se predstavljali izložbama u ovoj galeriji. Među njima su i Gordana Kaljalović i Đorđe Odanović, Danica Marinković, Jelena Ilić, Milica Vojvodić, Niko Oblak i Primož Novak, Aleksandra Stratimirović, Željka Momirov, Zorica Šormaz.

Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda sa odseka primenjene grafike dobili su priliku da dizajniraju kalendar kompanije DHL nedavno predstavljen u galeriji „Haos”.

Spajajući komercijalnu i umetničku vrednost, savremeni kalendari ostvaruju višestruku misiju. Promovišu savremenu umetnost približavajući je „običnom” građaninu, podržavaju stvaralaštvo savremenih umetnika i obezbeđuju trajnost posle isteka aktuelne godine, ostavljajući za sobom kreativne proizvode – od grafike do torbe ili fascikle.

M. Đorđević

[objavljeno: 17/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.