Nova izdanja u Kreativnom centru

Izvor: B92, 17.Maj.2011, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova izdanja u Kreativnom centru

Tri nove knjige za decu i mlade "Novi nestašluci Emila iz Leneberje" , "Hodati, trčati, leteti" i "Život u socijalizmu" objavljene su u izdanju izdavačke kuće Kreativni centar.

"Novi nestašluci Emila iz Leneberje" je nastavak knjige o nemirnom petogodišnjaku Emilu namenjen najmlađima. To je priča o dečaku koji pravi više nestašluka nego što ima dana u godini i koji je toliko uplašio Leneberjane da su hteli da ga pošalju u Ameriku. Autorka je Astrid Lindgren, poznata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po pričama o riđokosoj pegavoj devojčici sa kikicama Pipi Dugoj Čarapi.

Tinejdžerima je namenjen roman "Hodati, trčati, leteti" u ediciji Tranzit o nasilju među devojčicama, ali i o značaju prijateljstva i opraštanja. Asja ima četrnaest godina i s drugaricama se najbolje provodi u tržnim centrima. Sve joj je zabava, čak i kad ukrade nešto od šminke ili neku krpicu koja joj se dopadne. Teško izlazi na kraj s majkom i niko zapravo ne zna koliko pati za ocem koga nikad nije videla. U školi Asja maltretira drugaricu iz razreda Mariju. Nasilje prerasta u incident u koji se zatim uključuju odrasli i postavljaju nova pravila ponašanja, a Asja dobija šansu da upozna pravu ljubav, pronađe oca i otkrije da Marija i ona u stvari imaju slične probleme odrastanja.

"Život u socijalizmu" je nova knjiga u ediciji Ovako se živelo o svakodnevnom životu ljudi u periodu od 1945-1980. godine. ,,U njoj se nalazi mnogo podataka, zanimljivosti i fotografija koje će, one koji su živeli u doba socijalizma, na kratko vratiti u taj, po mnogima, period blagostanja, dok će mlađim generacijama biti zanimljivo kada, nakon čitanja, shvate koliko se danas drugačije živi u odnosu na period od pre samo 5 decenija", navodi se u saopštenju.

U ovoj knjizi mogu se pronaći zanimljivosti poput: šta su sve izgradili učesnici omladinskih radnih akcija, kada su uvedeni prvi krediti, kada je fića postao nacionalni auto, kada su žene dobile pravo glasa, kako je proslavljan rođendan Josipa Broza Tita, kako su okončane studentske demonstracije 1968. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.