Note koje su ratovale

Izvor: RTS, 11.Dec.2018, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Note koje su ratovale"

Postavljena je virtuelna izložba nota Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu knjiga i spisa nastajalih tokom Prvog svetskog rata – "Note koje su ratovale". Na izložbu se može ući preko sajta Fakulteta, čija biblioteka čuva ove dragocenosti a ona je i osmislila izložbu.
Rupe od šrapnela na notnim zapsima, samo su svedočanstvo više o vremenu iz kojeg su ovi rukopisi i štampana izdanja. Kompozicije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su nastajale svuda gde je bio srpski narod i srpska vojska, gde su se vodile borbe – bilo na bojnom ili diplomatskom polju.

"To su rukopisi od Niša iz 1915. godine i to iz oktobra meseca. Niš je bio srpska prestonica u tom periodu. I to je jedan od poslednjih rukopisa koji je tu napravljen pred povlačenje vojske i naroda. Zatim rukopisi iz Soluna iz 1916., štampane note sa Krfa iz 1917. Zatim i rukopisi i štampane note iz Bizerte iz 1916-17", kaže Radmila Milinković, šef Biblioteke FMU.
To su dela uglavnom manje poznatih autora, ali su među njima i dela Miloja Milojevića ili Dragutina Pokornog. Tu su i dela britanskih autora, kao npr. Džona Hita.
"On je bio lekar koji je na Solunskom frontu čuo srpske pesme, čuo kompozicije srpskih kompozitora i inspirisan motivima srpskih igara i pesama komponovao svoj kvartet koji je zatim 1919. objavljen u Londonu", ističe Milinkovićeva.
Po formi to su solo pesme, orkestarske kompozicije, kamerna dela.
"Tu ima marševa, znaci kompozicija koje su vojničkog karaktera. Ima jedna pesma 'Kosovo', koja je u stvari himna, koju je takođe komponovala jedna engleska kompozitorka, koja budi taj duh hrabrosti. Vrlo su različite. Nisu sumorne. One su tu da podstaknu narod i da uteše na neki način", navodi Radmila Milinković.
Na internetu su predstavljeni odabrani primerci.
"Oni nisu skenirani u celini, oni su skenirani znači samo da se predstave publici zato što su neke od njih još pod autorskim pravima. Ova naša virtualna izložba, predstavljajući ta dela, ona priča priču o njihovim autorima ali i o muzičarima koji su izvodili ta dela. Tako da smo se mi trudili da istaknemo priču o ljudima, o ličnostima koje su učestvovale u ratu i koje su predvodile tu borbu duha, u stvari, u vremenu smrti", ističe Radmila Milinković.
Ova internet izložba značajna je, ne samo za istoriju i kulturu, kako domaću, tako i evropsku, već ukazuje na Prvi svetski rat o kojem se govori ne samo kroz brojeve, poraze i pobede, već i kroz imaginaciju i emocije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.